Data actualizării:
Data publicării:

Băsescu: CSAT a aprobat prezența avioanelor de luptă NATO în România

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Președintele Traian Băsescu a susținut miercuri, de la 18:30, o  declarație de presă,  la Palatul Cotroceni.

DCNews a transmis în format Live Text cele mai importante declarații ale lui Traian Băsescu: 

- Şedinţa CSAT a fost legată de prezenţa unor aeronave de luptă NATO pe teritoriul nostru, aeronave ce fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO, care, împreună cu avioanele noastre, să asigure poliţia aeriană. Vor putea staţiona 200 de militari NATO în spaţiul de responsabilitate al României. Hotărârea a fost adoptată.

- Un alt punct a fost legat de posibila participare a României ca stat coordonator în domeniul apărării cibernetice a Ucrainei. România îşi asumă programul ca lider coordonator.

- Am observat că foarte mulţi analişti militari sau nemilitari au făcut tot soiul de predicţii asupra a ceea ce se va întâmpla cu România la summit-ul NATO. Toate statele ţin cont de două documente fundamentale: unul e legat de CFE, care se referă la armamentele convenţionale în Europa. Trebuie să ţinem cont dacă mai vrem sau nu să avem un parteneriat NATO-Federaţia Rusă.

- Obiectivele noastre sunt generate în primul rând de evenimentele din Ucraina şi de ceea ce ne-a arătat preşedintele Putin în acţiunea Rusiei. A ajuns la limite care frizează iraţionalul. Atât timp cât nu respectăm acordurile internaţionale, nu mai putem vorbi de raţional.

- România solicită generic consolidarea flancului estic al Alianţei. Asta înseamnă şi introducerea României în sistemele permanente de alertă. În acest sens, dincolo de realizarea capabilităţilor pentru consolidarea flancului estic, sunt modalităţi diverse de a se atinge aceste obiective.  Voi vorbi după summit despre ele. În acelaşi timp, noi solicităm creşterea nivelului de interoperabilitate ale Armatei României cu alte forţe ale statelor NATO, cu accent deosebit pe forţele navale, având în vedere forţa deosebită a flotei ruse de la Marea Neagră. Prezenţa acestei flote ne generează îngrijorări. Un număr mare de exerciţii ale aliaţilor cu flota României şi a Bulgariei este de mare interes pentru România.

- Suntem interesaţi ca pe teritoriul României să existe structuri de comandă. De asemenea, am dori ca summit-ul să clarifice abordarea aliaţilor atunci când discutăm despre un război hibrid, ca cel care sedesfăşoară în Ucraina, adică un stat care nu recunoaşte îşi trimite forţe fără însemnele unei armate, iar aceşti oameni coordonează punerea sub control militar şi politic al unor teritorii, dar care nu justifică aplicarea articolului 5.

- Fiecare stat trebuie să facă faţă la astfel de provocări, dar când asupra lui se fac presiuni cu armate regulate la frontiere, atunci intervenţia NATO este obligatorie. Un stat mai mic nu poate faţă şi unui război intern şi unei presiuni.

- Aşteptăm ca acest summit NATO să consemneze progresele. Aşteptăm de la acest summit consemnare importanţei strategice a Mării Negre. E clar că Marea Neagră e înconjurată de un brâu de conflicte îngheţate, care pot fi acţionate de un singur buton, de la Moscova.

- Am dori ca Moldova să fie introdusă pe lista beneficiarilor iniţiativei de consolidare a capacităilor de apărare. Împreună cu armata moldoveană, state membre NATO pot face exerciţii comune de apărare, de intervenţii în caz de calamităţi. Dacă vor accepta autorităţile din Moldova ca astfel de exerciţii să se desfăşoare, va fi foarte bine.

- Am vrea o clară definire a relaţiilor viitoare dintre NATO şi Federaţia Rusă. Există un document fondator din 1997, când nimeni nu credea că Rusia va avea acţiunile de acum şi va trebui să dezbatem care este valoarea acestui document şi dacă principiile sale rămân valabile.

- SUA vor atenţiona cu certitudine partenerii din UE cu privire la obligaţia de a aloca 2% din PIB pentru Apărare, pentru a recupera decalajul uriaş dintre ele şi Europa. Statele Unite au dreptate şi va trebui să găsim soluţii privind nevoia noastră de apărare şi mai ales de descurajare. Dacă am fi respecta în ultimii 10 ani această obligaţie, acum nu am mai fi fost atât de interesaţi să facem exerciţii comune. Nu suntem singura ţară în această situaţie, dar viaţa ne învaţă că nu putem miza la nesfârşit să ne apere alţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel