Traian Băsescu spune NU expulzării ambasadorului sirian din România
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
andrei_marga
andrei_marga

Ministrul de Externe, Andrei Marga a declarat, joi, la conferința de prezentare a priorităților mandatului său că președintele Traian Băsescu a refuzat recomandarea MAE de expulzare a ambasadorului sirian din România și de rechemare pentru consultări a ambasadorului român la Damasc.

"Noi am propus toate alternativele și am evocat care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre alternativele de soluționare. De altfel, consilierul prezidențial domnul Diaconescu a și menționat faptul că în material au fost evocate diferite alternative,practic toate alternativele la îndemână", a afirmat Andrei Marga.

Ministrul de Externe a confirmat că MAE a primit scrisoare cu răspunsul Președinției privind recomandarea de expulzare, declarând că ”Președinția a menționat faptul că nu acceptă propunerea noastră, dar, încă o dată, a menționat faptul că noi am pus în față toate alternativele de soluționare”.

Potrivit celor declarate de ministrul de Externe, în recomandare se specifica clar ”că în orice variantă, trebuie păstrate serviciile consulare de la fața locului și o parte a ambasadei trebuie să funcționeze. E și normal să funcționeze dat fiind faptul că sunt acolo, după evaluările în circulație, 14.000 de cetățeni români. Se operează cu o cetățenie un pic extinsă, e foarte greu să faci acolo inventarul. De unde știm cifra? Cifra se știe pe baza unei comunicări de la Ministerul de Interne al Siriei, la care noi am adăugat multiplicarea firească, având în vedere copiii care sunt evident fiii mamelor și taților lor”, a explicat Andrei Marga, precizând că cererea MAE se ralia unor decizii similare cu ale altor state, față de situația critică din Siria.

”Am argumentat în felul următor: după ce SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Spania, Australia și alte țări au luat măsura de declarare persona non grata pentru ambasador și pentru alți diplomați din ambasadele respective ale Siriei, România, ca o solidarizare cu statele cu care împărtășim aceleași valori, procedează bine declarând persona non grata pembasadorul Siriei și rechemându-l pentru consultări pe ambasadorul român în Siria”, a subliniat ministrul de Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel