Traian Băsescu, OFENSIVĂ POLITICĂ cu muzică, fără drepturi de autori. Legătură cu PROTESTELE
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Elena Costea, doctor în Științele Comunicării, și DJ DOX au fost prezenți la Interviurile DCNews cu Val Vâlcu și au discutat despre cultura hip-hop.

Tema de cercetare a lucrării de doctorat a Elenei Costea a fost cultura hip-hop, despre a vorbit alături de DJ DOX. Cei doi au discutat despre cele patru ramuri ale hip-hop-ului, adică DJ-ing, MC-ing, graffitti și breakdance, respectiv despre impactul lor social.

Cei doi invitați au subliniat impactul rap-ului românesc și în politică.  

”Știi ce am observat? Cred că pe la mai multe posturi se difuza piesa cu „Moromeții - România, trezește-te!", care aia e o piesă din de prin anii '90, pe care ei au descoperit-o prin 2017", a declarat ironic DJ DOX. 

Băsescu și muzica rap


Elena Costea a amintit la Interviurile DC News faptul că Traian Băsescu a folosit o piesă rap celebră în scop electoral, fără a primi acordul din partea autorului.

„A fost o piesă destul de forjată (”România, trezește-te”, n.r.), pentru că în 2004 a fost piesa de campanie electorală a lui Traian Băsescu la prezidențiale. A luat-o pur și simplu, nu a luat drepturi de la ei. Din câte am citit la momentul respectiv, 1-Q Sapro nu și-a dat acceptul pentru asocierea dintre melodia lui și campania electorală, însă doi ani mai târziu a făcut el însuși o piesă pentru campania de la europarlamentare, pe care PNL-ul a folosit-o împotriva Alianței DA, a lui Băsescu și se numea `Alianța maro`. Deci cumva, implicarea muzicii rap în zona politicului a fost tot timpul o negociere de contract, ori de colaborare, ori de protest", a declarat prof. dr. Elena Costea.

„Dacă piesa asta `România, trezește-te` ar fi fost folosită strict ca să se trezească românii, nu de fiecare partid pentru interesul lui, ar fi fost mișto...", a conchis DJ DOX. El a mai precizat că ”piese de protest au existat, dar s-au referit la clasa politică, nu la un partid anume”. 

Vezi AICI integral interviul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel