Data publicării:

Traian Băsescu, încă o lovitură. ÎCCJ cere lămuriri de la CCR privind imunitatea președintelui

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cere Curţii Constituţionale să se pronunţe în ceea ce priveşte imunitatea preşedintelui Traian Băsescu, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea îl acuză pe Traian Băsescu de şantaj şi ameninţare.

Traian Băsescu mai primește o lovitură. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, sesizarea Curţii Constituţionale privind suspendarea urmăririi penale a preşedintelui Traian Băsescu, din motive de imunitate, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a reclamat că a fost şantajată de şeful statului.

Instanţa supremă a admis, vineri, cererea formulată de senatorul PSD Gabriela Firea privind sesizarea Curţii Constituţionale, fiind reclamată astfel neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului 312, alineatul 2 din Codul de procedură penală, care prevede că "suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană".

Sesizarea excepţiei de neconstituţionalitate a fost ridicată de avocaţii Gabrielei Firea, în raport de faptul că preşedintele beneficiază de imunitate.

Instanţa supremă a stabilit următorul termen în dosar la 24 iulie.

Citește și: Băsescu scapă de dosarul Firea. Cum explică Tiberiu Nițu

În 28 mai, avocatul senatorului PSD, Gabriela Firea, Lucian Bolcaș, a depus o plângere la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce Parchetul instanţei supreme a decis suspendarea anchetării președintelui Traian Băsescu "pentru calomnie".

Potrivit apărătorului Gabrielei Firea, imunitatea preşedintelui nu trebuie să încalce egalitatea în drepturi a cetăţenilor unui stat democratic.

"Este ultima cale de atac, pe care, de data aceasta, am făcut-o complexă, în sensul că am adresat plângerea, cum spune la procedură, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar în cauză se pune în discuţie interpretarea unor texte constituţionale. Eu consider că niciun procuror şi niciun judecător, chiar dacă de la Înalta Curte, nu este competent să se pronunțe asupra interpretării textelor constituţionale. Cu privire la interpretarea acestor texte se poate pronunţa numai Curtea Constituţională", arăta avocatul.

Citește și: Ce a spus Schulz despre disputa Firea-Băsescu

Parchetul ICCJ anunţa, în 18 aprilie, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, întrucât preşedintele are imunitate.

Anchetatorii au constatat că în această cauză există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, astfel că a fost dispusă, prin ordonanţă, suspendarea urmăririi penale.

Articolul 84, alineatul 2 din Constituţie prevede că "Preşedintele României se bucură de imunitate".

Lucian Bolcaș a contestat, în 24 aprilie, la Parchetul ICCJ, suspendarea anchetării lui Traian Băsescu. El spunea atunci că a atacat ordonanţa procurorului prin care s-a dispus suspendarea cercetărilor în cazul plângerii senatorului Gabriela Firea.

Citește și: Avocatul Gabrielei Firea: Cred că Băsescu va fi trimis în judecată

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel