Data publicării:

Traian Băsescu, despre candidatura la președinția Moldovei

Autor: Ema Apostu | Categorie: Politica
WhatsApp
traian basescu
traian basescu

Fostul şef al statului, Traian Băsescu, a declarat, duminică seara, că nu ar putea să candideze la preşedinţia Republicii Moldova, aşa cum s-a vehiculat în anumite media, el subliniind că nu are acest drept, potrivit Constituţiei, nefiind născut pe teritoriul Moldovei. 

"Nu am dreptul. Uitaţi-vă în Constituţia Republicii Moldova. Trebuie să fii născut pe teritoriul Republicii Moldova şi trebuie să ... Au introdus o condiţie mai acum câţiva ani, să ai cel puţin zece ani de când locuieşti în Republica Moldova. Deci, cine spune aşa ceva ori nu a citit Constituţia Republicii Moldova, ori are pasiunea să bată câmpii", a spus Traian Băsescu la B1TV. 

Fostul preşedinte al României a susţinut că, după Putin, în toate sondajele este dat ca cel mai popular om politic din afara Republicii Moldova, că este un pro-unionist, de aceea şi-a şi asumat crearea unui partid unionist, respectiv Partidul Unităţii Naţionale, al cărui preşedinte de onoare este. 

Să nu vă gândiți

"Să nu vă gândiţi că îmi văd o nouă carieră politică în Republica Moldova. Gestul pe care l-am făcut este acela de a ajuta - să accept să fiu preşedinte de onoare al unui partid nou - este acela de a ajuta la consolidarea curentului unionist", a afirmat Băsescu. 

Fostul şef al statului a mai susţinut că dosarul Republica Moldova "trebuie să fie o prioritate" şi că "România are obligaţia să stimuleze curentul unionist, prin acţiuni politice şi acţiuni de sprijinire a Republicii Moldova". 

Traian Băsescu a opinat că "cu cât trece mai mult timp, cu atât va fi mai scumpă reunificarea", acesta spunând că nu are "dubii" că ea se va produce cândva. 

"Se va produce pentru că nicio nedreptate a istoriei nu a rămas necorectată până la urmă", a susţinut fostul preşedinte al României. 

Pe de altă parte, Băsescu a apreciat că, "deocamdată, nu sunt condiţiile unui vot politic favorabil reunificării ţării, nici la nivelul unui referendum, nici la nivelul Parlamentului". 

Generarea unui conflict

Întrebat dacă România nu ar risca printr-o atitudine pro-unionistă să intre într-un conflict cu Federaţia Rusă, Traian Băsescu a menţionat că "nu poate fi vorba de generarea unui conflict, pentru că România nu doreşte o rezolvare prin forţă". 

Fostul preşedinte a menţionat că, potrivit Actului final al Convenţiei pentru Securitate în Europa, frontierele se pot modifica numai pe cale paşnică, ceea ce înseamnă prin referendum sau prin vot al parlamentelor. 

Băsescu a opinat că Federaţia Rusă va respecta Convenţia, cu o singură condiţie, respectiv să fie într-adevăr vot. "Nu confundaţi tratamentul pe care-l are Republica Moldova din partea Federaţiei Ruse cu tratamentul pe care l-a aplicat Federaţia Rusă Crimeii", a spus acesta. 

El a mai spus că nu există vreo analiză care să spună că la Moscova există tentaţia de a invada Republica Moldova. 

"Republica Moldova, politic, nu poate fi invadată de Federaţia Rusă, chiar dacă au făcut în Transnistria exerciţii. Face parte din tehnica de descurajare", a conchis fostul preşedinte al României. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel