Tragedii care au marcat România în 2023
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Iată cele mai importante evenimente care au întristat România în 2023!

În cursul anului 2023, România a fost zguduită de o serie de tragedii care au generat ample reacții în rândul opiniei publice. Fie că a fost vorba despre accidente cu un număr însemnat de răniți sau morți, explozii survenite la stația GPL din Crevedia și pe magistrala de gaze de la Călimănești sau de cazul tragic al tinerei însărcinate care și-a pierdut viața la maternitatea din Botoșani, aceste evenimente trag un semnal de alarmă. 

Iată ce s-a întâmplat în România în decursul acestui an, o trecere în revistă a evenimentelor realizată de Agerpres.

Tragedia de la 2 Mai

La data de 19 august Vlad Pascu, care conducea sub influența unor substanțe interzise, a intrat cu mașina într-un grup de oameni pe DN 39 în apropierea localității Vama Veche. În urma impactului au murit doi tineri în vârstă de 20, respectiv 21 de ani. După producerea accidentului, șoferul a părăsit locul faptei, fiind ulterior identificat de către polițiști în scurt timp, în stațiunea Vama Veche. A fost supus testului cu aparatul drugtest, iar rezultatul a arătat că avea în sânge cocaină, amfetamină și metamfetamină.

În urma anchetei dispuse de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, s-a dispus eliberarea din funcţie a mai multor şefi din poliţia constănţeană şi reorganizarea IPJ Constanţa. "Astăzi, la câteva luni distanţă şi după o analiză metodică, este limpede că discuţia asupra cauzelor imediate care au condus la accident este mai complexă, nu ţine doar de capacitatea instituţională a IPJ Constanţa sau a Poliţiei în general, (...) de eficienţa aparatului nostru de aplicare a legii în combaterea traficului şi consumului de droguri, de configurare a legislaţiei sau de suportul bugetar pe care Guvernul trebuia să-l aloce în ultimi 10 - 20 de ani pentru dotarea corespunzătoare a acestor instituţii de aplicare a legii", a transmis Cătălin Predoiu, în noiembrie. 

Pe 11 octombrie, Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui autovehicul sub influenţa substanţelor psihoactive. 

Incendiul de la Crevedia

La data de 26 august, o altă tragedie a cutremurat România. Exploziile survenite la stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, au avut consecințe devastatoare, soldate cu pierderea a șase vieți, iar peste 50 de persoane, în mare parte pompieri care interveniseră pentru a stinge incendiul, au suferit răni grave. Numeroase locuințe din zonă au fost afectate de forța exploziilor ia răniții au fost transportați la spitale din Capitală și chiar în străinătate.

Investigațiile ulterioare au relevat că stația GPL din Crevedia funcționa fără autorizație de securitate la incendiu începând din iulie 2020. Procurorii au susținut că incendiul și exploziile au fost, cel mai probabil, generate de scurgerile de gaze provenind de la autocisternele sau cisternele amplasate în curtea firmei, alături de existența unei surse de aprindere. Această tragedie a subliniat importanța respectării normelor de siguranță și a declanșat o investigație amplă pentru găsirea responsabililor și evitarea unor astfel de incidente în viitor.

În urma tragediei, primarul din Crevedia a fost exclus din PSD, iar primarul social-democrat din Caracal, Ion Doldurea, al cărui fiu era unul dintre patronii staţiei unde s-au produs exploziile, s-a autosuspendat din partid. Cei doi patroni ai staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, au fost arestaţi preventiv şi ulterior plasaţi în arest la domiciliu, ei fiind acuzaţi de distrugere din culpă.

Explozia de pe șantierul Autostrăzii A7

Pe 21 septembrie, o altă explozie, de data aceasta la magistrala de gaze de la Călimăneşti din judeţul Vrancea, nu a rămas fără ecou. Patru persoane au fost atunci găsite carbonizate, iar alte cinci au fost rănite, doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, fiind preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti. Victimele lucrau pe şantierul Autostrăzii A7. "În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că a fost vorba despre o explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale şi apariţia scânteilor mecanice, urmare a executării lucrărilor pe şantierul autostrăzii A7", preciza purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Florin Olaru.

Tănăra însărcinată care a murit la Maternitatea din Botoșani

Tot în vara acestui an a avut loc o altă tragedie, de data aceasta din sistemul sanitar. Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, însărcinată în luna a treia, a murit la Maternitatea din Botoşani, după ce medicii nu i-au acordat îngrijiri medicale timp de şapte ore, deşi aceasta cerea să fie ajutată. Potrivit DSP Botoşani, Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu "sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare". Diagnosticul stabilit la internare a fost de "sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară". Inspectorii sanitari au stabilit că "de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire" pentru tânără.

Cazul Alexandrei a stârnit revolta oamenilor. Sute de cetăţeni au ieşit în stradă mai multe zile pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de cadrele medicale de la Secţia de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Botoşani. Mai mult, cabinetul medical privat al doctoriţei care a fost de gardă în noaptea în care a murit Alexandra Ivanov a fost vandalizat. Pe 13 septembrie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoşani a amendat Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" cu suma de 42.272 lei în urma decesului Alexandrei Ivanov. 

Accidentul de la Complexul Energetic Oltenia

Un accident soldat cu decesul a trei persoane şi rănirea altor zece a avut loc în data de 17 ianuarie, în perimetrul Carierei Jilţ Sud, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, situată pe raza localităţii Mătăsari. Din primele cercetări efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că un bărbat de 51 de ani, angajat al unei societăţi comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilţ, în care erau transportaţi angajaţi ai carierei miniere, a pierdut controlul autovehiculului la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferenţă de circa 3 metri de sol. Ulterior, Complexul Energetic (CE) Oltenia a anunţat schimbarea din funcţie a directorilor direct răspunzători, pe cale ierarhică, de activitatea Carierei Jilţ Sud.

Internat prăbușit la Odorheiu Secuiesc

În data de 18 decembrie un perete al clădirii internatului din cadrul Liceului Tamasi Aron s-a prăbuşit. La acel moment, în corpul de clădire se aflau patru elevi ai internatului, aceştia fiind prinşi sub dărâmături. Băiatul de 17 ani a decedat, iar trei fete au fost internate în spital, una în stare gravă. În zonă se făceau lucrări pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului. Administratorul firmei care executa lucrări a fost reţinut, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel