„Tragedie” în Sudan. Șeful OMS semnalează că foametea „este aproape peste tot”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

A fost lansat un semnat de alarmă cu privire la foametea din Sudan.

Foametea în Sudanul lovit de război „este aproape peste tot”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru BBC, după ce a vizitat țara.

„Situația din Sudan este foarte alarmantă... deplasarea masivă - este acum cea mai mare din lume și, desigur, foametea”, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Acesta a declarat că 12 milioane de oameni au fost deja strămutați, adăugând că atenția comunității globale față de Sudan a fost „foarte scăzută” și că rasa a fost un factor. Mii de oameni au fost uciși de la izbucnirea unui război civil în aprilie 2023 între armata sudaneză și forțele paramilitare Rapid Support Forces (RSF).

„Imaginați-vă: distrugere, strămutare, boli peste tot, iar acum foamete”, a declarat Tedros pentru BBC.

El a spus că a vizitat recent o tabără pentru persoanele strămutate intern și un spital din Sudan.

„Vedeți acolo mulți copii piele și os, emaciați”, a precizat Tedros.

Sudanul „nu primește atenția pe care o merită”

Aproape 25 de milioane de oameni - jumătate din populația Sudanului - „au nevoie de sprijin”, a spus Tedros.

El a subliniat că Sudanul „nu primește atenția pe care o merită”, la fel ca și alte conflicte recente din Africa.

„Cred că rasa este în joc aici. Asta este ceea ce simt acum. Acum vedem modelul”, a mai precizat Tedros.

Tedros - care a crescut în timpul războiului din Etiopia - a spus: „Mai ales în Africa, cred că atenția este foarte, foarte scăzută”.

„Aceasta este partea tristă, pentru că o vezi în mod repetat, nu doar în Sudan”, a adăugat el.

„Cunosc mirosul războiului, imaginea războiului, sunetul războiului. Din asta pot înțelege cum îi afectează pe alții și îmi amintesc că mama mea se ruga să supraviețuiesc o zi la un moment dat - în creștere, supraviețuirea zilei a fost un lucru important, văd același lucru în Sudan și Gaza”, a spus șeful OMS.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, Tedros a spus că lumea nu a acordat „aceeași atenție vieților de culoare și albe”.

Foamete într-o tabără cu circa 500.000 de persoane

La acea vreme, el a detaliat spunând că doar o fracțiune din ajutorul acordat Ucrainei a fost acordată altor crize umanitare, Tigray din Etiopia, Yemen, Afganistan și Siria neprimind același tratament. Tedros a îndemnat mass-media să acorde mai multă atenție Sudanului, descriind situația de acolo drept o „tragedie”.

În august, un comitet de experți sprijinit de ONU a declarat foamete într-o tabără care adăpostește aproximativ 500.000 de persoane strămutate în apropierea orașului asediat el-Fasher din Darfur, una dintre regiunile cele mai afectate de conflict.

Liderul armatei sudaneze, generalul Abdel Fattah al-Burhan, și șeful RSF, Mohamed Hamdan Dagalo, au organizat împreună o lovitură de stat în 2021, dar apoi au căzut la pace, provocând în cele din urmă prăbușirea Sudanului într-un război civil anul trecut.

Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt acuzate că sprijină RSF cu bani și arme - ceea ce neagă - în timp ce Arabia Saudită ar avea legături strânse cu guvernul sudanez. Diversele eforturi de mediere, mediate de Arabia Saudită și SUA, nu au reușit să pună capăt conflictului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel