Tragedie evitată în SUA. Bărbat înarmat până în dinți, oprit de control lângă Capitoliu
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Polițiștii au reținut un bărbat care s-a dat drept agent al Interpol, în capitala Statelor Unite.

Poliţia americană a reţinut vineri lângă Capitoliul din Washington un bărbat care s-a identificat drept agent al Interpol şi care avea asupra sa o mare cantitate de gloanţe, dar nu şi arme de foc, potrivit Agerpres. Într-un comunicat, poliţia Capitoliului l-a identificat pe bărbat drept Jerome Felipe, în vârstă de 53 de ani, din Flint (statul Michigan).

Conform autorităţilor americane, cu puţin înainte de ora locală 05:00 (09:00 GMT), unul dintre agenţii Poliţiei Capitoliului a început să vorbească cu Felipe, care îşi parcase maşina în apropierea Monumentului Păcii, în zona de vest a sediului Congresului american.

Ce a încercat să spună fostul polițist newyorkez

Felipe, fost poliţist din New York, în prezent pensionar, le-a prezentat agenţilor o legitimaţie falsă care avea imprimate cuvintele "Departamentul Interpol" şi a susţinut că este detectiv în cadrul acestei organizaţii internaţionale.

Agenţii de la Capitoliu au trecut la verificarea autoturismului condus de bărbat, unde au găsit mai multe încărcătoare cu capacitate mare pentru muniţie, un pistol cu aer comprimat şi două veste antiglonţ. În schimb, nu au găsit nicio armă de foc ce ar fi putut fi folosită cu muniţia descoperită.

Poliţia încearcă să afle motivul pentru care Felipe staţiona în apropierea Capitoliului. Bărbatul urmează să fie pus sub acuzare pentru posesie ilegală de muniţie şi de încărcătoare de capacitate mare, a informat poliţia în comunicatul menţionat.

Un american suspectat că ar fi asaltat Capitoliul în ianuarie 2021, primit de Belarus

Agenţia de presă oficială din Belarus precizează că este vorba de Evan Neumann, care a obţinut statutul de refugiat, şi că autorităţile din regiunea Brest din vestul ţării i-au înmânat miercuri documentele în acest sens. Se pare că Neumann a intrat ilegal în Belarus, din Ucraina, încă din august 2021, şi a cerut azil după câteva luni.

El a declarat pentru Belta că în Belarus se simte în siguranţă. "Sunt calm, îmi place această ţară". AFP confirmă că pe lista de persoane căutate de FBI (Biroul Federal de Investigaţii din SUA) figurează un bărbat pe nume Evan Neumann, în vârstă de 48 de ani, acuzat de mai multe infracţiuni legate de incidentele de la Capitoliu.

În 6 ianuarie 2021, câteva mii de susţinători ai fostului preşedinte american Donald Trump au pătruns în sediul Congresului Statelor Unite, încercând să împiedice validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale câştigate de Joe Biden.

Raportul FBI despre Neumann, disponibil pe site-ul de internet al Departamentului Justiţiei de la Washington, arată că, potrivit profilului său pe Linkedin, suspectul a participat la "revoluţia portocalie" din 2004-2005, în urma căreia în Ucraina au ajuns la putere pro-occidentalii. El apare cu o eşarfă comemorativă a evenimentelor respective în imagini din ziua revoltei de la Capitoliu, scrie Agerpres.

Biden: ”Atacul asupra democraţiei”, produs pe 6 ianuarie 2021, nu trebuie să se repete

„Pentru prima dată în istoria noastră, un preşedinte nu doar că a pierdut alegerile, ci a încercat să împiedice transferul paşnic al puterii în timp ce o mulţime de oameni violenţi atacau Capitoliul. Dar au eşuat. Democraţia a fost atacată, dar noi, cetăţenii, am rezistat, am prevalat", a declarat Joe Biden, porivit agenţiei Associated Press şi postului CNN, la un an după tragedie.

„Protestatarii nu încercau să susţină voinţa poporului, ci încercau să nege voinţa poporului. Acum, nu se pune problema de a rămâne ancoraţi în trecut. Dar trebuie să ne asigurăm că trecutul nu este îngropat. Acesta este singurul drum înainte, aşa procedează marile naţiuni, nu îngroapă adevărul, ci îl admit", a adăugat președintele Joe Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel