Tragedie cu zeci de morți în Canalul Mânecii. Boris Johnson și Emmanuel Macron, primele reacții
Cel puțin 24 de persoane și-au pierdut viața în Canalul Mânecii în timp ce încercau să treacă din Franța în Marea Britanie.
Cel puţin 24 de persoane s-au înecat după ce barca lor gonflabilă s-a răsturnat miercuri în timp ce încercau să traverseze Canalul Mânecii din Franţa în Marea Britanie, a declarat un primar local la canalul de televiziune France 3, citat de Reuters.
Autorităţile locale au anunţat anterior că cinci migranţi s-au înecat, dar că acest număr probabil va creşte în contextul în care câţiva dintre cei salvaţi erau în stare gravă.
"Au fost recuperate 24 de cadavre, iar 26 persoane sunt în viaţă", a declarat Franck Dhersin, primarul localităţii Teteghem şi vicepreşedintele responsabil cu transporturile în regiunea de nord a Franţei.
Ministrul francez de interne Gerald Darmanin a anunţat că se pregătea să se ducă acolo. "Emoţie puternică în faţa tragediei multor morţi din cauza răsturnării unei bărci de migranţi în Canalul Mânecii", a scris el într-o postare pe Twitter.
Două elicoptere şi trei bărci de poliţie sau de salvare se aflau la faţa locului, au declarat autorităţile locale. Canalul Mânecii este una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume şi curenţii sunt puternici. Bărci gonflabile supraîncărcate riscă deseori să se scufunde.
În timp ce poliţia franceză împiedică mai multe traversări decât în anii anteriori, fluxul de migranţi care doresc să ajungă în Marea Britanie a fost oprit doar parţial, devenind una dintre multele surse de tensiune între Paris şi Londra, scrie Agerpres.
Boris Johnson a convocat o reuniune interministerială
Premierul britanic Boris Johnson a convocat o reuniune interministerială de criză miercuri, după moartea a cel puţin 27 de migranţi care încercau să traverseze Canalul Mânecii din Franţa către Regatul Unit, a anunţat Downing Street, relatează AFP.
Prim-ministrul va conduce în această după-amiază o reuniune COBR privind situaţia în Canalul Mânecii, a declarat purtătorul său de cuvânt.
Potrivit poliţiei franceze, 27 de migranţi au murit miercuri în naufragiul ambarcaţiunii lor în Canalul Mânecii, în largul portului Calais.
Această dramă, calificată drept tragedie de către prim-ministrul francez Jean Castex, este cea mai mare din 2018 şi survine în contextul blocării tot mai mari a portului Calais şi a tunelului pe sub Canalul Mânecii folosit de migranţi care încearcă să ajungă în Anglia.
Aceste traversări constituie un subiect de tensiuni constante între Paris şi Londra, autorităţile britanice considerând insuficiente eforturile întreprinse de partea franceză pentru a împiedica îmbarcarea migranţilor ilegali în pofida acordării unor ajutoare financiare, transmite Agerpres.
Emmanuel Macron: Franţa nu va lăsa Canalul Mânecii să devină un cimitir
Franţa nu va lăsa Canalul Mânecii să devină un cimitir, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron, după moartea a cel puţin 31 de migranţi care încercau să traverseze canalul, solicitând întărirea imediat a resurselor agenţiei Frontex la frontierele externe ale UE, potrivit unui comunicat difuzat de preşedinţia franceză, relatează AFP.
Şeful statului francez a cerut o reuniune de urgenţă a miniştrilor europeni preocupaţi de provocarea migraţiei şi a dat asigurări că se va face totul pentru a-i găsi şi condamna pe cei responsabili de această dramă. Premierul Jean Castex va ţine o reuniune interministerială pe această temă joi la ora 08:30 (07:30 GMT).
Preşedintele Macron a anunţat cel puţin 31 de morţi, în timp ce bilanţul precedent al poliţiei anunţa că 27 de persoane au murit miercuri în scufundarea ambarcaţiunii lor în largul coastei portului Calais, un oraş din nordul Franţei devenit punctul de plecare pentru încercările de traversări către coastele britanice.
Preşedintele Macron a făcut referire la reţelele de contrabandişti care, exploatând sărăcia şi suferinţa, pun în pericol vieţi omeneşti şi în cele din urmă decimează familii.
Franţa a acţionat, împreună cu Marea Britanie, pentru destructurarea reţelelor de contrabandişti şi de la începutul anului, datorită mobilizării a 600 de poliţişti şi jandarmi, 1.552 de contrabandişti au fost arestaţi pe coasta de nord şi 44 de reţele de contrabandişti dezmembrate, a precizat preşedintele francez, adăugând că 7.800 de migranţi au fost salvaţi.
În pofida acestei acţiuni, de la 1 ianuarie au avut loc 47.000 de încercări de traversare a Canalului Mânecii, a menţionat el, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News