Tragedia din Odorheiu Secuiesc. Inginer constructor: Să nu ne prefacem surprinși
Matei Sumbasacu, fondatorul Asociației Pentru Reducerea Riscului Seismic, a vorbit despre prăbușirea internatului din Odorheiu Secuiesc.
Matei Sumbasacu, inginer constructor specializat în cutremure și fondatorul Asociației Pentru Reducerea Riscului Seismic, a avut o intervenție telefonică în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN unde a abordat, din perspectiva pregătirii sale, tema prăbușirii internatului din Odorheiu Secuiesc.
"Evident, dacă s-ar fi intervenit pe clădire, în sensul de a o consolida, se micșorau foarte mult șansele unui astfel de colaps. Este foarte ușor să judecăm acum în retrospecție. Responsabilitatea proprietarilor, a administratorilor de clădire și a tuturor celor ce au în grijă acei copii este să se asigure că acea clădire este cât de cât sigură. Vorbim de o clădire cu vechime mai mare de 100 de ani. Chiar dacă nu am expertizat clădirea, nu putem să o presupunem pur și simplu sigură. Atunci când lucrăm lângă o astfel de clădire, când executăm lucrări lângă o astfel de clădire, sunt anumite precauții pe care trebuie să le implementăm", a spus Matei Sumbasacu.
Găsirea vinovaților și evitarea de viitoare tragedii
"Trebuie să vorbim deschis și sincer despre situația aceasta în care ne aflăm și nu să ne prefacem surprinși după fiecare tragedie. Nu suntem într-o țară cu un fond construit sănătos. Trebuie să începem să elaborăm soluții. Concret, ce ar trebui să se întâmple, pe lângă, evident, căutarea vinovaților care devine acest deziderat după fiecare tragedie, este să prioritizăm evitarea de viitoare tragedii. Trebuie să ne uităm la sistem, trebuie să ne uităm dacă sistemele pe care le avem cauzează aceste probleme care apar constant și să lucrăm acolo unde este nevoie.
În special, aici vorbim despre sistemul de asigurare a calității în construcții, pornind de la proiectare, pornind de la ideea că proiectantul a vizitat amplasamentul, dacă a văzut pe unde se poate și pe unde nu se poate excava, dacă a văzut clădirea de lângă, dacă a impus măsuri de monitorizare pentru clădire și apoi mergem către executant. Ulterior, vedem dacă s-a trecut prin munca dirigintelui de șantier, prin responsabilul tehnic cu execuția, prin toți acești oameni care în lanțul asigurării calității în construcții au fiecare un rol important. Deși avem mai multe niveluri de asigurare a calității, ceva nu a mers bine. Pe lângă găsirea vinovaților, oamenii trebuie să caute soluții pentru a evita repetarea unor astfel de tragedii", a afirmat Matei Sumbasacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News