Data publicării:

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Schimbarea la Față. Ce nu trebuie să faci în această zi

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Pe 6 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului, o zi cu multiple tradiții, obiceiuri și superstiții.

Schimbarea la Față a Domnului comemorează minunea petrecută pe Muntele Tabor, când apostolii au realizat că Mântuitorul nu este doar un profet, ci Fiul lui Dumnezeu.

Iisus, împreună cu trei dintre cei mai apropiați ucenici, Petru, Iacob și Ioan, au urcat pe Muntele Tabor pentru a se ruga. În timpul rugăciunii lui Iisus, apostolii au fost învăluiți într-un nor de lumină. În ziua praznicului, Biserica oferă dezlegare la pește, singura din Postul Sfintei Mării.

În satele românești, spiritul acestei sărbători este încă viu, fiind însoțit de numeroase obiceiuri, datini, tradiții și superstiții. Iată câteva dintre acestea!

Tradiții și Obiceiuri

Pelerinaje la Mănăstiri: Credincioșii participă la slujbe speciale și fac pelerinaje la mănăstiri și biserici, considerând această zi una de mare importanță religioasă.

Culegerea Plantelor Medicinale: În această zi, se culeg plante medicinale deoarece se crede că au puteri vindecătoare speciale.

Schimbarea Hainelor: Oamenii obișnuiesc să își schimbe hainele vechi cu unele noi, simbolizând o schimbare spirituală și fizică.

Postul: Mulți credincioși țin post pentru a se curăța spiritual și pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu.

Superstiții:

În această zi, este important să eviți certurile și să nu fii certat de nimeni, deoarece se crede că vei fi certat tot anul, până la următoarea sărbătoare.

Femeile însărcinate care postesc în această zi vor avea o naștere ușoară, iar copiii lor vor fi sănătoși.

Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene, deoarece se crede că nu le va mai crește părul.

Cei care nu respectă această sărbătoare vor deveni slabi și palizi, asemeni florilor care încep să se veștejească în această perioadă.

Scăldatul este interzis. Se spune că după această zi, nu mai este bine să te scufunzi în ape curgătoare, deoarece se consideră că apa devine rece și impură.

Este ultima zi în care se mai pot efectua anumite munci agricole, cum ar fi cositul ierbii sau strângerea fânului, deoarece natura începe să se pregătească pentru toamnă.

Există credința că vremea de pe 6 august va fi un indicator pentru vremea din luna septembrie. Dacă este o zi frumoasă, toamna va fi caldă și blândă.

Se crede că rugăciunile și dorințele exprimate în această zi au o șansă mai mare de a fi îndeplinite, datorită importanței religioase a sărbătorii.

Se spune că cei care nu își văd umbra capului la răsăritul soarelui în dimineața acestei zile vor muri până la sfârșitul anului.

Conform tradiției, în această zi se oferă săracilor pachete cu fructe și alimente de post, în memoria celor decedați. În tradiția populară, boabele desprinse din ciorchini sunt numite „Colivă de struguri” și se oferă ca ofrandă în amintirea rudelor plecate în veșnicie. Este recomandat să ducem aceste ofrande la biserică, deoarece respectarea acestei tradiții aduce prosperitate și sănătate familiei.

De asemenea, cei care se roagă în această zi pentru a scăpa de o patimă vor fi cu siguranță vindecați.

De ce nu e bine să călătorești și ce se întâmplă dacă te uiți la berze

Tradiția populară sugerează să evităm călătoriile, chiar și pe distanțe scurte, deoarece există riscul de a ne pierde drumul spre casă. În acest caz, ne putem întoarce abia anul viitor, odată cu berzele.

Cei care suferă fizic sau sufletește ar trebui să urmărească zborul berzelor; la fel cum pleacă berzele, va pleca și suferința lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel