Tradiţii şi superstiţii de Lăsata Secului pentru Postul Paştelui
Data publicării:
Autor: Dana Mihai
WhatsApp
Fotografie de la RDNE Stock project/Pexels
Fotografie de la RDNE Stock project/Pexels
Lăsata Secului este o sărbătoare semnificativă în tradiția creștină, marcând ultima zi înaintea începerii unuia dintre cele mai importante posturi din calendarul Bisericii Ortodoxe, și anume postul Nașterii Domnului.

Această sărbătoare marchează momentul în care credincioșii se pregătesc să intre în post, renunțând la mâncăruri dulci și bogate, în conformitate cu tradițiile religioase.

Tradiții și superstiții

În cadrul acestei sărbători, tradiționalul obicei al finilor este să meargă la nași cu un plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin.

În cadrul acestei sărbători, finii își exprimă cererea de iertare față de nași pentru greșelile comise de-a lungul anilor, iar după ce se împace, masa este întinsă. La această masă sunt servite plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide, simbolizând sporul și vigoarea spirituală. De asemenea, femeile pregătesc turte de mălai și le oferă ca pomană pentru sufletele celor decedați și ale celor vii.

Într-un obicei specific Ardealului, în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului, femeile sunt îndemnate să spele toate vasele folosite pentru gătitul mâncărurilor dulci, astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru prepararea mâncărurilor de post în următoarele 40 de zile.

În unele sate din Covasna, de Lăsata Secului, se practică un obicei ancestral legat de focurile purificatoare. În seara acestei sărbători, focuri sunt aprinse pe dealuri, într-un ritual menit să purifice comunitatea și să alunge spiritele rele.

Vasele utilizate în gătit în această zi trebuie așezate cu gura în jos, pentru a preveni ca spiritele rele să intre în ele în cazul în care acestea ar ajunge în casă.

Se spune că pieptul găinii gătite de Lăsata Secului poate prezice cum va fi iarna. Dacă pieptul este gras, se crede că iarna va fi grea, în timp ce un piept subțire sugerează o iarnă ușoară și rodnică.

Oamenii care locuiesc în case își ung ferestrele și porțile cu usturoi pentru a alunga spiritele rele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel