Data publicării:

Tradiții și obiceiuri în seara de Lăsatul Secului. Preotul Gabriel Cazacu, învățăminte pentru Postul Crăciunului

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Captură video Neatza cu Răzvan și Dani
Sursă foto: Captură video Neatza cu Răzvan și Dani
Preotul Gabriel Cazacu a dezvăluit ce trebuie să facă creștinii în următoarele 40 de zile, până la Crăciun.

Pe 15 noiembrie 2023 începe Postul Crăciunului, care se încheie în dimineața zilei de 25 decembrie. În toată această perioadă, creștinii trebuie să se abțină de la a mai consuma alimente pe bază animală, cum ar fi carne de orice fel, ouă, lapte sau brânză, dar trebuie să nu uite să treacă și cât mai des pe la biserică sau să facă diferite fapte bune. Preotul Gabriel Cazacu a dezvăluit despre ce este, de fapt, Postul Crăciunului, și cum ar trebui oamenii să se comporte în această perioadă sfântă.

„Începe această frumoasă perioadă a anului bisericesc, cea dedicată Nașterii Domnului, iar astăzi este Lăsatul Secului. Se cuvine, așadar, să le spunem „La mulți ani” celor care se numesc Filip și Grigore. De mâine începe postul Nașterii Domnului, o perioadă binecuvântată, o perioadă în care renunțăm la mâncarea de dulce, adică fără carne, brânză, lapte, ouă și mâncăm doar vegetale. Nu ne limităm însă doar la mâncare, la renunțatul la aceste plăceri, ci îndesim fapta cea bună și ne concentrăm să ne împăcăm cu aproapele nostru față de care am greșit. 

Este o perioadă frumoasă, plină de bucurii și de binecuvântări. Odată ce roadele toamnei au fost adunate, ne liniștim, venim la biserică, ne spovedim, ne împărtășim și facem fapte bune. Trebuie să facem milostenie, așadar vă îndemn pe toți să veniți la biserică, să vă vizitai prietenii și să nu uitați să fiți bun. Nimic fără Dumnezeu.”, a declarat preotul Gabriel Cazacu, în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, de pe Antena 1.

Ce se face de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului

Există mai multe tradiții și obiceiuri care ne spun ce trebuie făcut de Lăsata Secului, adică pe data de 14 noiembrie 2023. Una dintre cele mai cunoscute datini spune că toți finii trebuie să meargă în această seară la nașii lor cu o găină la cuptor, care să fie savurată cu toți cei dragi lor. Părintele spune, astfel, că seara dinainte de începerea Postului Crăciunului trebuie petrecută în familie, alături de toți cei dragi, unde să fie puse pe masă toate alimentele care timp de 40 de zile nu vor mai fi degustate.

Citește în continuare pe Spectacola.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel