Data publicării:

Tradiții și obiceiuri în cea mai lungă zi din an. Cum marchează oamenii solstițiul de vară

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Tradiții și obiceiuri în cea mai lungă zi din an. Cum marchează oamenii solstițiul de vară / Foto: Pixabay
Tradiții și obiceiuri în cea mai lungă zi din an. Cum marchează oamenii solstițiul de vară / Foto: Pixabay

Află în articol cum este sărbătorit solstițiul de vară și ce tradiții și obiceiuri există în această zi.

Astăzi, 21 iunie, începe oficial vara. În emisfera nordică are loc solstiţiul de vară, momentul în care intervalul diurn are durata maximă de aproximativ 15 ore şi 30 minute. Noaptea va fi de numai 8,5 ore.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar cea a nopţii să crească timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă, relatează Rador. Tot astăzi este şi Ziua internaţională a sărbătorii solstiţiului, marcată pentru prima dată în 2020, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Cum marchează oamenii solstițiul de vară

Despre această dată mai spunem că este ziua când sărbătorim Soarele. Solstițiul de vară este o perioadă plină de tradiții și obiceiuri în diferite culturi din întreaga lume. Iată câteva dintre tradițiile și practicile asociate cu solstițiul de vară:

1. Focul de Sânziene: În multe țări europene, cum ar fi România, Bulgaria și Finlanda, solstițiul de vară este marcat prin aprinderea unui foc special numit Focul de Sânziene. Oamenii se adună în jurul focului, dansează și cântă în timpul nopții cele mai lungi zile ale anului.

2. Dansurile de Maypole: Tradiția dansului de Maypole este populară în țări precum Marea Britanie, Suedia și Germania. Participanții dansează în jurul unui stalp lung împodobit cu panglici colorate, formând modele frumoase în timpul dansului.

3. Rituri pagâne: Solstițiul de vară este adesea asociat cu tradițiile și riturile pagâne. În trecut, oamenii sărbătoreau această perioadă pentru a marca întoarcerea soarelui și prosperitate. Astfel de ritualuri implicau adunarea plantelor medicinale, ceremonii de fertilitate și dansuri sacre.

4. Sărbători religioase: Solstițiul de vară este legat de multe sărbători religioase importante, cum ar fi Sărbătoarea Sânzienelor în România, Ivan Kupala în Rusia și Suedia, Litha în religia Wicca și Festivalul lui Inti în Peru.

5. Stonhenge: Stonhenge, un ansamblu de monumente megalitice din Anglia, este un loc important de adunare pentru a sărbători solstițiul de vară. Oamenii se adună pentru a vedea răsăritul soarelui peste structurile de piatră vechi de mii de ani.

Acestea sunt doar câteva exemple de tradiții și obiceiuri asociate cu solstițiul de vară, potrivit Chat GPT. În funcție de regiune și cultură, există o varietate largă de practici specifice care marchează această zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel