Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce spuneau străbunii că nu ai voie să faci
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Buna Vestire sau popular 'Blagoveștenia' (termenul slav corespunzător celui de Buna Vestire), prăznuită pe 25 martie, ne aduce aminte de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos Mântuitorul.

Tradiţia spune că de Buna Vestire oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul. 

În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se consideră că puii ar putea ieşi cu două capete şi patru picioare.

De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsarile boabele de sub brazdă. Tot atunci, gospodinele din Maramureş adună lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curţi şi le dau foc.

Cântă cucul pentru prima oară în an

Pe langa semnificația religioasă, în ziua de Buna Vestire în unele zone din țară se spune că atunci cântă cucul prima oară. În tradiția populară, cucul este vestitorul de lucruri importante din viața de zi cu zi a omului. În trecut se credea ca în momentul în care o persoană îl auzea pentru prima oară cântând în acel an, omul trebuia să numere de câte ori acesta cântă. Astfel, omul afla câți ani mai are de trăit.

Conform unei superstiții de Buna Vestire este bine să se pună în pragul casei sare și pâine pentru hrana îngerilor. În vestul țării, Buna Vestire mai este cunoscută și sub denumirea de Zămislirea Domnului. În calendarul popular, Buna Vestire mai poarta și numele de Blagoveștenia sau Ziua Cucului.

Buna Vestire - 25 martie

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare și marchează momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela dreptului Iosif, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe Fiul Său. Aceasta a primit înştiinţarea prin Arhanghelul Gavriil:

"Iar în a șasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioara logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Și intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce esti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu intre femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Si îngerul i-a zis:

Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Și iată vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Sau. Și va împărați peste casa lui Iacov în veci și împărăția Lui nu va avea sfârșit.

Și a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat? Și răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Și iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit și ea fiu la bătrânețea ei și aceasta este a șasea lună pentru ea, cea numita stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputință. Și a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Și îngerul a plecat de la ea". (Luca I, 26-38).

Citește și Calendar Ortodox, 25 martie. Buna Vestire / Blagoveștenia. Rugăciune puternică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel