Tradiții de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - 26 octombrie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Tradiții de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - 26 octombrie
Tradiții de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - 26 octombrie
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trăit în timpul împăraților prigonitori de creștini Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305).

Din viața sa, înscrisă în Sinaxare, aflam că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost fiul prefectului din Tesalonic. După moartea tatălui său a fost  numit guvernator al Tesalonicului.

Ținând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creștin, a fost întemnițat. În vremea aceea, creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii. În aceste confruntări, majoritatea creștinilor erau victime sigure.

Potrivit tradiției, Nestor - un tânăr creștin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să îl doboare pe Lie, gladiatorul favorit al împaratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Sfântul Dimitrie îl va însemna cu semnul Sfintei Cruci pe frunte și îi va spune: 'Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi'.

De ce i se spune 'Izvorâtorul de Mir'

Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reuseste să-l strapungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împaratul Maximian poruncește ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie sa fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tămăduitor de boli.

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (în Serbia). Moaștele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuală în care se află moaștele Sfantului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1492, A fost redată cultului creștin în anul 1912.

Tradiţii de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. 'Focul lui Sânmedru'

Unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri care au loc în ajunul sărbătorii sunt focurile vii, denumit 'Focul lui Sânmedru', Creștinii aprind focuri în curţile caselor sau pe dealuri, peste care sar copiii pentru a fi sănătoşi, iar tinerii pentru a se căsători.

În tradiția/credința populară, anul este împărţit în două anotimpuri: vara şi iarna. Dacă Sfântul Gheorghe închide iarna, de Sfântul Dumitru codrul își pierde frunzele și se uscă plantele. Se crede că în ziua Sfântului Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să pună stăpânire pe pământ

Patronul ciobanilor. Cum va fi iarna care vine

Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor. În această zi, spune tradiţia că ciobanii află cum va fi iarna. Păstorii îşi aşează cojocul în mijlocul oilor. Dacă se va culca pe el o oaie neagră, iarna va fi blândă, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi geroasă.

O altă tradiție de a afla cum va fi iarna este cum merg oile în dimineața sărbătorii. Dacă dimineața se va trezi prima dată o oaie albă, care va pleca spre direcția sud, iarna va fi aspră. Însă dacă se va trezi o oaie neagră și va merge spre nord, iarna va fi mai ușoară.

De ce apare Sfântul Dimitrie în unele icoane ca Sfântul Gheorghe

O icoană din Sinai, din perioada cruciadelor, pictată în a doua jumătate a secolului al XII-lea, îl înfățișează pe Sfântul Dimitrie alături de Sfântul Gheorghe. Cei doi  sunt reprezentați pe cal. Sfântul Dimitrie apare pe un cal negru, iar Sfântul Gheorghe pe un cal alb.

Sfântul Gheorghe este reprezentat împungând cu sulița un balaur. Sfântul Dimitrie este înfățișat cum îl învinge pe gladiatorul Lie. Având în vedere că Sfantul Dimitrie l-a învins pe gladiator prin rugaciune, nu direct în luptă, aceasta reprezentare face legătură spre războiul nevăzut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel