Data publicării:

Tradiții de Paști în România: Obiceiul Păștenilor, tradiție păstrată cu sfințenie la Cugir și Vinerea

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto ziarulunirea.ro
foto ziarulunirea.ro

Tradiția Păștenilor se păstrează cu sfințenie în Alba, de Paști.    

Un număr de 56 de ”păşteni” din Cugir care au împlinit în acest an vârsta de 60 de ani au pregătit pâinea și vinul pentru Sfintele Paști.

Manifestarea, un obicei păstrat din generaţie în generaţie, de peste 70 de ani, a început astăzi la ora 15.00, în fața Bisericii Ortodoxe ”Sfânta Treime” din Cugir, cu o slujbă religioasă la care s-au adunat aproximativ 100 de persoane. Deși mult deosebită față de anii trecuți (anterior începerii pandemiei), atmosfera a fost una de sărbătoare, participanții strânși în fața locașului de cult fiind îmbrăcați în costume populare, scrie ziarulunirea.ro

Apărut în 1948, în satul Vinerea, la inițiativa părintelui paroh Ioan Sabău, obiceiul păștenilor a continuat după 1990, tradiția fiind preluată mai apoi și la Cugir, această sărbătoare reprezentând unul dintre cele mai cunoscute și frumoase obiceiuri din zona Transilvaniei care se desfăşoară pe durata Săptămânii Mari a Postului Sfintelor Paşti. Pregătirea pentru acest eveniment a început cu mult înainte de Săptămâna Mare, când, la Casa Parohială a părintelui Pintea Dumitrean au avut loc întâlniri ale celor care au împlinit vârsta de 60 de ani în decursul anului respectiv. În Joia Mare, la Biserica ”Sf Nicolae” din Vinerea, începând cu ora 8, ”păștenii” aduc în gospodăria unui fruntaș al satului pâinea, vinul și vasele noi de brad în care vor fi pregătite paștile care vor fi oferite celor prezenți în biserică în Noaptea de Înviere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel