Data publicării:

Tradiții ciudate de Revelion în alte țări. Poporul care sparge farfurii la cumpăna dintre ani

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Anul Nou este celebrat în moduri diferite în lume, iar în unele țări există tradiții pe cât de atipice, pe atât de interesante.

Anul Nou este la doar o zi distanță și cauți modalități unice de a întâmpina 2024, în afară de petrecerea până la miezul nopții? Ce zici de a sparge farfuriile în fața caselor prietenilor pentru a le ura noroc sau a purta lenjerie roșie în speranța de a avea succes în dragoste? Iată șase tradiții unice de Anul Nou în practică în întreaga lume, potrivit The Week.

Spania

La miezul nopții, oamenii din Spania mănâncă 12 struguri; fiecare strugure reprezintă o lună a anului. Ar trebui să mănânci toți cei 12 struguri înainte ca ceasul să înceteze să sune. Dacă reușești, vei avea noroc. Practica a început la sfârșitul secolului al XIX-lea. Tot conform tradiției spaniole, purtarea lenjeriei roșii în ziua de Anul Nou îl va face pe Cupidon, zeul dorinței, să te ajute să găsești dragostea.

Japonia

Japonezii încep Anul Nou cu un castron de tăiței soba. Originea acestei tradiții datează din perioada Kamakura. Tăițeii au fost serviți persoanelor mai puțin norocoase la un templu budist. Fideaua simbolizează despărțirea de anul precedent. Locațiile neoccidentalizate din Japonia preferă o întâmpinare liniștită a Anului Nou. În afară de „Joya no Kane”, o tradiție prin care se sună clopotul la templul budist de 108 ori, în mare parte din țară domnește liniștea.

Danemarca

În Danemarca, aruncarea de farfurii în pragul caselor familiei și prietenilor este considerată o modalitate de a le aduce noroc. Potrivit tradiției, se crede că cu cât o persoană are mai multe farfurii sparte la ușă, cu atât mai mult noroc o așteaptă. Cerul danez este plin de artificii în această perioadă a anului.

Filipine

În ajunul Anului Nou, asemănător cu Spania, filipinezii mănâncă 12 fructe de formă rotundă, cum ar fi strugurii, prunele și merele. Fiecare fruct reprezintă o lună a anului. Se crede că această practică le aduce noroc pentru toate cele 12 luni care urmează. Filipinezii au, de asemenea, superstiția că vor avea ghinion dacă vor face curat în case în ziua de Anul Nou.

Grecia

Este o tradiție în Grecia de a lega o ceapă de tocul ușii, pe exterior. Acest lucru se face după revenirea de la slujba de la biserică de Anul Nou. Se consideră că aduce noroc și un nou început la viață. Ceapa reprezintă fertilitatea și creșterea. Printre grecii antici, a fost considerat și un simbol al renașterii.

Columbia

O tradiție numită „agüero” este practicată în ajunul Anului Nou în Columbia. Familiile pun trei cartofi sub patul fiecăruia. Unul dintre cartofi va fi curățat de coajă, celălalt va fi decojit pe jumătate, iar ultimul cartof va rămâne necojit. Toată lumea culege orbește un cartof. Cartoful ales de o persoană prezice situația financiară a acestuia în anul următor. Astfel, cartoful necojit va reprezenta un an financiar bun în viitor, în timp ce un cartof care este curățat complet va reprezenta un an prost din punct de vedere financiar.

Italia

Este obișnuit în Italia să întâmpinați Anul Nou purtând lenjerie roșie. Se crede că această practică va aduce dragoste și noroc persoanei în anul care vine. Originea acestei tradiții ajunge în Evul Mediu, când bărbații își protejau „bijuteriile de familie” de vrăjitoare folosind o lenjerie roșie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel