Toyota, liderul auto al lumii, reduce producția cu 40% din cauza crizei globale de cipuri
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Cea mai mare companie auto a lumii reduce producția cu 40% din cauza crizei globale de semiconductori.

Toyota va tăia 40% din producția mondială de mașini în luna septembrie din cauza problemelor de stoc când vine vorba de microcipuri. Conform BBC, compania este cel mai mare producător auto la nivel mondial și plănuise să construiască 900.000 de mașini luna viitoare, dar numărul a fost micșorat la 540.000.

Nu numai Toytota se află în această situație

Volkswagen este al doilea producător mondial de automobile și avertizează că ar putea fi forțat să taie la rândul său din numărul propus de mașini produse în septembrie. Pandemia Covid-19 a crescut cererea pentru electronicele ce folosesc cipuri cum ar fi telefoanele mobile, televizoarele și consolele de jocuri video.

Joi, Volkswagen a transmis: „Ne așteptăm ca stocul din al treilea trimestru să fie foarte  volatil și limitat. Nu putem să scoatem din ecuație limitarea producției”. Alte companii rivale ale Toyota, cum ar fi General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW sau Renault, au tăiat deja din producție. Până acum, compania niponă a evitat situația, cu excepția extinderii lipsei de activitate din Franța, Republica Cehă și Turcia cu o săptămână în această vară.

Mașinile noi conțin zeci de cipuri, însă Toyota s-a bucurat de o provizie mai mare de semiconductori ca parte a unui plan de continuitate a afacerii dezvoltat acum un deceniu după cutremurul și tsunamiul care au lovit Fukushima.

Cazurile Covid-19 au îngreunat situația

Decizia de a micșora numărul de mașini produse a fost grăbită de reapariția multor cazuri de coronavirus în Asia, creând astfel probleme de stoc. Uzinele Toyota din Asia vor fi afectate, însă în Marea Britanie s-ar putea să nu fie probleme. „Din câte știm, nu vom vedea un impact asupra producției britanice”, a transmis un purtător de cuvânt al companiei.

Criza semiconductorilor se revarsă în orice domeniu tehnologic. Totul a început încă de anul trecut, când Apple a trebuit să amâne lansarea noilor iPhone-uri, în timp ce Microsoft și Sony au avut probleme mari de stoc cu noile console Xbox Series X|S și PlayStation 5. Luna trecută, șeful Intel, Pat Gelsinger, a spus că răul cel mai mare nu a trecut. Acesta a prezis că lipsa de stoc va fi și mai acerbă în a doua jumătate a anului, iar situația va reveni la normal nu mai devreme de 2022-2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel