Data publicării:

Totul despre criminaliștii care au investigat incendiul de la Colectiv. Dezvăluiri la aproape zece ani de la incendiu / video

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Crimă oribilă în Ungheni. Un bărbat şi-a ucis iubita şi i-a ascuns cadavrul în canapea / Foto: Pixabay
Crimă oribilă în Ungheni. Un bărbat şi-a ucis iubita şi i-a ascuns cadavrul în canapea / Foto: Pixabay

Florin Rontescu, prezent în emisiunea „Culisele Justiției”, a dezăluit experiența criminaliștilor din cazul incendiului Colectiv.

Florin Rontescu, Șef Serviciu în cadrul Institutului Național de Criminalistică, a fost invitatul emisiunii „Culisele Justiției”, realizată de Laura Duță, și a răspuns celor mai dificile întrebări din domeniul criminalisticii, aducând aminte și de incendiul de la Colectiv. 

Evenimentul din 2015 a fost unul ce a zguduit întreaga țară, iar totul a culminat cu demisia prim-ministrului României de la acea vreme. Deși au existat foarte multe întrebări cu privire la „vinovatul” întregii situații, Florin Rontescu explică, din punct de vedere criminalistic, ce a însemnat munca de teren a specialiștilor de la locul faptei.

Una dintre întrebările pertinente ridicate în cazul Colectiv, din perspectiva criminalisticii, ar fi ce înseamnă o cercetare la fața locului într-un caz precum Colectiv:

„Sunt cei care intervin imediat după ce incendiul este ținut sub control sau este stins (N.R. Criminaliștii), după ce focarul nu mai este acolo. Ei își petrec timpul în acele resturi. Dacă pot salva victime sau pot oferi primul ajutor o fac împreună cu echipele de acolo. Altfel, trebuie să extragă toate probele. Se expun acelor noxe, au nevoie de recuperare ulterior. Au nevoie de un debriefing sau o discuție cu un psiholog, care se poate întâmpla atunci sau mai târziu.”, ne-a explicat Florin Rontescu, Șef Serviciu în cadrul Institutului Național de Criminalistică.

Mai mult, specialistul ne-a mai zis că în cazul Colectiv, echipa de criminaliști de la fața locului era una formată din tineri care ar fi fost afectați de decesele celor aflați în clubul menționat:

„În 2015, echipa de cercetare era una tânără, poate că și mai mult era sentimentul ăsta de cuplare cu sufletele celorlalți care nu mai erau acolo. Noi învățăm din aceste evenimente, din tristețea altora și din propria noastră tristețe pentru că lucrurile se transmit, astfel de perfecționezi”, a mai spus invitatul emisiunii.

Florin Rontescu a mai precizat cât de importantă a fost expertiza de la fața locului în cadrul Colectiv. Specialistul dezvăluie că cei care fac parte din echipa de criminaliști nu cunosc întotdeauna finalitatea dosarului în cadrul căruia lucrează.

„Foarte importantă. Mereu sunt. Ce vreau să mai spun este că noi nu întotdeauna cunoaștem finalul. Nu avem un feedback, dacă vreți să-i spuneți așa. Nu există, însă noi ne bucurăm atunci când adevărul este stabilit și activitatea noastră a avut un rezultat.”

Ce ne-a mai spus Florin Rontescu despre investigația criminalistică din cazul Caracal:

„Foarte multe zile. Au fost extrem de multe probe. Aici aș vrea să fac o precizare. Cercetarea la fața locului trebuie să discearnă între necesar și suficient. Altfel, dacă mergi la fața locului, cum a fost acest caz, și ridici o cantitate foarte mare de probe, într-un fel te gândești că ar fi firesc pentru că ai vrea să iei cât mai mult (N.R. Probe), astfel încât, de undeva, să poți să ajungi la adevăr, nu neapărat la un adevăr pe care îl dorești, iar acesta trebuie să iasă din analiza probelor. Blochezi laboratoarele pentru că ele sunt limitate ca spațiu, ca tehnică. Trebuie să vorbești cu criminalistul, care este ca un fel de consilier, dar în cazul acesta a fost foarte dificil de făcut acest lucru. În cazul de la Caracal au fost multe probe de analizat, timp în care laboratoarele erau folosite și pentru alte cazuri.”, ne-a spus Florin Rontescu, Șef Serviciu în cadrul Institutului Național de Criminalistică.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel