Toţi porcii din comuna Cilieni, județul Olt vor fi sacrificaţi preventiv, după confirmarea PPA
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Toţi porcii din comuna Cilieni, unde a fost confirmat luni al şaselea focar de pestă porcină africană, vor fi sacrificaţi preventiv, iar proprietarii animalelor vor fi despăgubiţi, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, Venera Popa.

Reprezentanta DSVSA Olt a precizat că în vederea aplicării măsurii de ucidere preventivă a porcilor din comuna Cilieni urmează să fie emis un ordin de prefect. În localitate mai sunt aproximativ 470 de suine.

Potrivit unui comunicat al DSVSA Olt, remis luni AGERPRES, ultimele trei focare de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate la animale din Cilieni în ultimele două zile, prin analize efectuate în laboratorul din Slatina al instituţiei. Alte trei focare de boală au fost confirmate săptămâna trecută la porci din trei gospodării din Cilieni, astfel că numărul total al focarelor a ajuns la şase.

"În data de 14.07.2019, Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt a confirmat prezenta virusului acestei boli într-o exploataţie nonprofesională din Cilieni, la una din cele două probe de sânge prelevate ca urmare a notificării medicului veterinar cu privire la modificarea stării de sănătate a acestora. În această dimineaţă, 15.07.2019, au fost recepţionate şi analizate patru probe de sânge prelevate ca urmare a suspiciunii de PPA la porcii din alte două gospodării din localitatea Cilieni, judeţul Olt, fiind emise buletinele de analiză cu rezultate pozitive pentru ambele gospodării. În consecinţă, numărul focarelor de PPA în localitatea Cilieni, judeţul Olt a ajuns la 6", se menţionează în comunicat.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, întrunit luni la Prefectura Olt, a decis uciderea preventivă a tuturor porcilor din comuna Cilieni.

Prin analizarea situaţiei, având în vedere buletinul de analiză emis astăzi, cu rezultate pozitive, implicit riscul epidemiologic ridicat de propagare a virusului PPA în interiorul localităţii Cilieni şi în comunele vecine, a fost aprobat (...) programul de măsuri pentru combaterea acestei boli în localitatea Cilieni şi măsurile ce se impun în zonele de restricţie. Urmează să fie emis Ordinul Prefectului Judeţului Olt pentru aplicarea măsurii de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea Cilieni", se arată în comunicat.

În această localitate PPA a fost confirmată şi anul trecut, în decembrie, însă a fost vorba de un singur focar, izolat, neurmat de altele şi nu a fost nevoie de aplicarea măsurii de ucidere preventivă a porcilor din comună, cum s-a întâmplat în localitatea vecină, Rusăneşti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel