Toți ochii pe Stockholm! Reuniune informală JAI, moment important pentru România. Test pentru Guvernul Ciucă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
mynewsdesk.com
mynewsdesk.com
Început de an cu decizii importante!

Potrivit paginii oficiale a Consiliului European, Formațiunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne se reunește o dată la trei luni. Anul 2023 debutează cu Reuniunea informală a miniștrilor justiției și afacerilor interne, programată pentru 25-27 ianuarie, din decizia președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene. 

Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE și sunt prezidate de Președinția Consiliului. Cu toate acestea, fiecare președinție a Consiliului organizează și reuniuni informale ale miniștrilor pentru a purta discuții privind inițiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formațiune a Consiliului.

În cadrul reuniunii informale programate pentru finalul lunii, vor fi abordate două mari subiecte: Justiție și Afaceri Interne. Pentru România, întâlnirea este foarte importantă, în perspectiva acceptării țării noastre în Spațiul Schengen în acest an. În acest context, toții ochii vor fi nu doar pe Stockholm, ci și pe ministerul de Interne, Lucian Bode, care primește sarcina de a pune în discuție aderarea României la Schengen în acest an, după piedica pusă de Austria la finalul lui 2022. 

”Pe 25 ianuarie, domnul Bode este invitat la Stockholm, la o reuniune informala a Consiliului JAI, ne anunță Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, care a convocat aceasta ședință. Vizita este importantă, nu avem deocamdată confirmarea participării ministrului român de Interne la evenimentul din Suedia, dar vorbim de oportunitatea pe care acesta o are de a pune în discuție, chiar și într-un format informal, chestiunea accesului nostru în spațiul Schengen. Rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverența și capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reușite decât până acum. Deci, toți ochii spre Stockholm, acolo unde, în perioada 25-27 ianuarie, va avea loc un Consiliu JAI informal” a scris europarlamentarul Eugen Tomac, pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel