Tot sângele donat, VERIFICAT. 6 oameni au murit
Medicul primar urgențe Tudor Ciuhodaru a avertizează privind înțepăturile de țânțari. El precizează că șase persoane au murit și sângele donat este verificat.
”Nu neglijați înțepăturile de țântari. Pot transmite virusul West Nile. 6 șase persoane şi-au pierdut viaţa. Autorităţile testează tot sângele donat pentru că până acum fost confirmate 22 de cazuri de infecție cu West Nile.” subliniază Tudor Ciuhodaru.
Medicul atrage atenția că ”principala cale de transmitere la om este întepătura de țânțari” subliniind că ”transfuziile pot fi o sursă de infecție” și că ”virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!”.
”90% dintre cei infectați nu prezintă simptome” precizează Ciuhodaru. El adaugă că ”manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită”.
Semne care vă impun prezentarea la urgență
”1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boală” a mai subliniat medicul. El adaugă că ”4 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intense, vărsaturi, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.”.
[citeste si]
Dacă se întâmplă să fiți infectat, ”este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul manifestarii de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) (febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticaria, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește după 7-10 zile chiar în absența unui tratament dar limfadenopatia până la 2 luni.”.
Tudor Ciuhodaru a precizat că cel mai bine ar fi să preveniți, prin evitarea înțepăturilor de țânțari prin folosirea pe pielea expusă de substanțe care resping insectele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News