Tot mai mulți naționaliști ruși loiali lui Putin vorbesc despre eșecul războiului din Ucraina: S-a dovedit că forțele noastre au fost complet nepregătite!
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Deși loiali Kremlinului, un număr tot mai mare de critici naționaliști vizează comandanții militari și evidențiază eșecul conflictului din Ucraina.

Artemy Sich și-a petrecut ultimele opt luni încercând să sprijine efortul de război al Rusiei în Ucraina. Activistul moscovit a organizat mai multe acțiuni de finanțare publică pentru a cumpăra îmbrăcăminte, echipament și medicamente pentru trupele ruse. De asemenea, a co-fondat un proiect de social media care oferă rapoarte și analize originale despre evoluțiile câmpului de luptă din Ucraina.

La începutul acestei luni, el a călătorit în regiunea Belgorod din Rusia pentru a intervieva soldații staționați în apropierea graniței.

Sich spune că sprijină decizia Kremlinului de a invada Ucraina, deoarece nu vede nicio opțiune rămasă pentru protejarea etnicilor ruși din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Cu toate acestea, el admite că războiul Rusiei nu decurge conform planului, fiind în contradicție cu evaluarea președintelui Vladimir Putin.

Potrivit lui Sich, Rusia a eșuat în mai multe moduri. Moscova nu a desfășurat suficiente trupe, nu a reușit să țintească infrastructura critică ucraineană la începutul conflictului și nu a pregătit apărări eșalonate în teritoriile capturate, a spus el.

„Rusia a acționat probabil pe baza unor presupuneri incorecte, în special subestimând capacitățile și dorința inamicului de a oferi rezistență”, a spus el.

„Nu a existat niciun colaps al guvernului ucrainean și, în consecință, nici armata ucraineană nu s-a prăbușit”, a mai spus activistul.

Tot mai mulți naționaliști ruși sunt nemulțumiți

Sich face parte dintr-un grup în plină dezvoltare de critici „patrioți” din Rusia, care susțin războiul, dar sunt îngrijorați de modul în care Moscova îl gestionează. Ei, în general, evită să-l critice direct pe Putin și, în schimb, țintesc frecvent către conducerea militară a Rusiei pentru incompetență sau indecizie percepută.

Deocamdată, ei se opun negocierilor de pace cu Ucraina, spunând că este prea devreme pentru o încetare a focului și cheamă Kremlinul să caute victoria prin mobilizare, raiduri aeriene la scară largă și reforme militare radicale.

Printre ei se numără corespondenți de război și bloggeri militari, romancieri și istorici, activiști și neofiți politici, precum și soldați și mercenari ruși care luptă pe linia frontului. Ceea ce unește această mișcare altfel eclectică este convingerea că Rusia trebuie să facă ajustări serioase la strategia sa militară sau riscă să piardă războiul din Ucraina. De la începutul conflictului în februarie, aceste grupuri au deschis mai multe canale de social media, strângând sute de mii de urmăritori.

Printre aceștia se numără o echipă de analiști open-source numită Rybar, Igor Strelkov, un ofițer militar rus în retragere care a comandat forțele rebele din Donbas în 2014 și Vladlen Tatarsky, care în prezent servește ca luptător în Donbas și al cărui nume real este Maxim Fomin. Grey Zone și Starshie Eddie sunt alte două conturi populare care operează pe Telegram, VK și YouTube.

Cu raportarea și analiza detaliată a situației de pe front, fluxurile lor au devenit sursa preferată de informații pentru mulți ruși.

Contraofensiva din Harkov a reprezentat un semnal de alarmă pentru criticii naționaliști

În timp ce mass-media de stat prezintă o imagine optimistă a câmpurilor de luptă, comentatorii pro-război online se întreabă dacă Rusia a avut suficientă forță pentru a menține o linie de front de 1.000 km (620 de mile) și comentează deschis despre lipsurile armatei ruse. Aceștia spun că forțelor Kremlinului le lipsesc, de exemplu, dronele și alte echipamente cheie.

Criticile lor au crescut după ce contraofensiva ucraineană a început la Harkov la începutul lunii septembrie, o mișcare care a forțat armata rusă să retragă trupele din întreaga regiune. Câștigurile ulterioare ale Ucrainei în est și sud în următoarele câteva săptămâni au ridicat o alarmă suplimentară în rândul criticilor patrioti.

„Aproape toți membrii societății civile patriotice ruse au avertizat despre o potențială ofensivă ucraineană la Harkov, cu câteva luni înainte ca aceasta să se întâmple”, a spus Sich.

„S-a dovedit că forțele armate ruse au fost complet nepregătite pentru această situație”, a mai spus el, conform Al Jazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel