Data publicării:
Tot mai aproape de SALARIUL MINIM EUROPEAN. Discuții cruciale astăzi la Bruxelles: ”Acord istoric!”
Sunt discuții la Bruxelles despre salariul minim european.
”Salariul minim european. Prezidez chiar acum negocierea dintre Parlament, Consiliu și Comisie. Suntem foarte aproape de atingerea unui acord istoric.” a scris europarlamentarul Dragoș Pîslaru pe Facebook.
”UE dorește să îmbunătățească condițiile de muncă și de viață ale cetățenilor. Salariile echitabile, care asigură un nivel de trai decent, reprezintă unul dintre principiile Pilonului european al drepturilor sociale.
Pentru a realiza acest lucru, UE intenționează să stabilească mai degrabă un cadru pentru salarii minime adecvate în Europa decât un salariu minim european comun.
Această directivă privind salariul minim nu își propune să aplice o soluție universală. Dimpotrivă, ține seama de tradiții și de puncte de plecare diferite și consolidează rolul partenerilor sociali și al negocierii colective.” arată Consiliul European.
Vezi aici propunerea făcută la nivel european privind salariul minim european
La finalul anului trecut, europarlamentarul Eugen Tomac transmitea că ”Dacă proiectul de directivă, în forma pe care am votat-o astăzi, va fi un succes, statele care au salariile minime reglementate prin lege vor trebui să respecte criterii clare la stabilirea acestuia. Criterii care să garanteze oamenilor plătiți cu salariul minim un trai adecvat. Mai mult, dacă România va reuși să atingă valoarea indicativă a salariului minim ca fiind 50% din salariu mediu, ne-am putea aștepta la o creștere de aproximativ 20-25% a salariilor minime ale românilor, creștere absolut firească și necesară pentru atingerea unui prag de decență.”
”Salariul minim european este deosebit de relevant în combaterea sărăciei şi reducerea inegalităţilor dintre cetăţenii europeni. Constatăm cu tristeţe că circa 10% dintre lucrătorii europeni sunt ameninţaţi de sărăcie. Astfel, directiva urmăreşte să-i protejeze pe cei mai vulnerabili, inclusiv femeile, care reprezintă 60% din salariaţii cu salariu minim şi a căror salarii sunt, în medie cu 15% mai mici decât cele ale bărbaţilor. Pandemia COVID-19 a demonstrat încă odată necesitatea stabilirii unui salariu minim european, dat fiind faptul că anume lucrătorii din prima linie a luptei cu pandemia precum lucrătorii în domeniul sănătăţii, îngrijitorii, lucrătorii în domeniul îngrijirii copiilor sau în sectorul curăţeniei, câştigă doar venituri minime. Salariul minim european va aduce echitatea în rândul tuturor categoriilor de muncitori!” sublinia și Corina Crețu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News