Data publicării:
Tot ce trebuie să știi despre dieta Atkins
Dieta Atkins este una săracă în carbohidrați și este recomandată celor care vor să slăbească relativ rapid multe kilograme. Cei care au trecut prin ea susțin că mănânci pe săturate, kilogramele se topesc unul după altul, dar condiția esențială este să renunți la anumite alimente. Iată cum se ține dieta, care sunt alimentele interzise și cum ar arată un meniu ideal în dieta Atkins.
În ultimii 12 ani, peste 20 de studii au analizat această dietă și au ajuns la concluzia că Atkins, regimul sărac în carbohidrați este eficient în lupta contra kilogramelor în plus și poate avea drept rezultat numeroase efecte benefice asupra sănătății organismului.
Dieta a fost concepută inițial de dr. Robert C. Atkins, care a scris un bestseller în 1972. De atunci, alte zeci de cărți au fost scrise despre dieta-minune.
Inițial, această cură de slăbire a fost considerată nesănătoasă și chiar blamată de autoritățile responsabile cu sănătatea oamenilor, în principal datorită conținutul mare de grsimi saturate pe care-l au alimentele recomandate. Totuși, studii noi au arătat că aceste grăsimi saturate sunt, de fapt, acuzate pe nedrept și că nu au efectele nefaste care le-au fost atribuite, notează healthline.com.
Dieta este acum aclamată pentru că te ajută să slăbești multe kilograme și ajută, printre altele, la controlul cantității de zahăr care ajunge în sânge, are aport de colesterol „bun" (HDL cholesterol) și trigliceride.
Principalul motiv pentru care dietele model Atkins sunt așa eficiente este acela că o reducere a cantității de carbohidrați, cu o creștere simultană a cantității de proteine, duce la scăderea apetitul. Practic, ajungi să consumi mai puține calorii fără să te gândești.
Cele 4 faze ale dietei Atkins
Dieta Atkins este, practic, împărțită în patru etape.
- Faza 1 (introducerea): Trebuie să consumi cel mult 20 de grame de carbohidrați pe zi, timp de două săptămâni. Poți consuma alimente grase, cu multe proteine, cu puține legume bogate în carbohidrați, precum cele cu frunze verzi. Asta va produce șocul necesar ca să începi să slăbești.
- Faza 2 (echilibrarea): Treptat, dar foarte încet, adaugi în meniul zilnic legume cu frunze verzi care au conținut scăzut de carbohidrați și cantități foarte mici de fructe.
- Faza 3 (reglajul fin): Când ai ajuns foarte aproape de ținta propusă (greutatea dorită, evident), adaugi treptat și tot încet, alimente cu carbohidrați în meniul tău, astfel încât să încetinești slăbirea.
- Faza 4 (menținerea): De cum încolo poți mânca alimente cu carbohidrați „sănătoși", pe care organismul tău a învățat să-i tolereze și să-i digere astfel încât să nu te mai îngrași.
Totuși, aceste faze ar putea fi cam greu de parcurs, așa că poate ar fi mai bine să respecți regulile de mai jos și să te ții de meniul compus pe baza lor.
Alimente interzise
În dieta Atkins sunt alimente pe care ar trebui să le eviți. Iată care sunt acestea:
- Zahărul: se găsește în sucuri naturale și artificiale, prăjituri, dulciuri, înghețată etc,
- Cereale: Grâul, secara, orzul și orezul,
- Uleiurile vegetale: de soia, de porumb, de rapiță etc,
- Toate alimentele așa-zise „de dietă", pentru că cele mai multe dintre ele conțin grăsimi saturate și zahăr sau îndulcitori,
- Legumele și vegetalele cu mulți carbohidrați: morcovi, napi, cartofi de orice fel, linte, fasole, năut (doar în faza 1, de introducere),
- Fructele bogate în carbohidrați: banane, mere, portocale, pere, struguri (doar în faza 1, de introducere).
Ce alimente ai voie să mănânci
Practic, ar trebuie ca meniul tău să fie compus din următoarele alimente
- Carne: de vită, de porc, de miel, de pui, de curcan, șuncă și orice altceva e comestibil,
- Pește gras: somon, păstrăv, sardine etc,
- Ouă: conțin omega 3,
- Vegetale și legume cu puțini carbohidrați: kale, spanac, brocoli, asparagus,
- Lactate grase: unt, brânză, smântână, iaurt integral,
- Sâmburi și semințe: alune, nuci macadamia, migdale, semințe de floarea-soarelui,
- Uleiuri vegetale bune: ulei de măsline extravirgin, ulei de cocos, avocado și ulei de avocado.
Ce ai voie să bei:
- Apă, cafea, ceai verde și foarte, dar foarte puțin alcool, de preferat fiind vinul sec, fără zahăr adăugat. Evitați berea, care conține mulți carbohidrați.
Iată un exemplu de meniu pentru o săptămână, în faza 1 „de introducere":
Luni
- Mic dejun: ouă și vegetale, prăjite în ulei de cocos,
- Prânz: salată de pui cu ulei de măsline și un pumn de nuci,
- Cină: grătar cu legume.
Marți
- Mic dejun: Șuncă cu ouă (fierte sau prăjite)
- Prânz: grătar de pui și legume, dacă v-au rămas de noaptea trecută
- Cină: Brânză și legume călite în unt.
Miercuri
- Mic dejun: Omletă cu vegetale, călite în unt,
- Prânz: Salată de creveți cu puțin ulei de măsline,
- Cină: Bucăți de carne de vită și legume făcute la aburi.
Joi
- Mic dejun:Ouă și legume, în tigaie, cu ulei de cocos,
- Prânz: Ce v-a rămas din bucățile de carne de vită și legume făcute la aburi,
- Cină: Somon cu unt și legume.
Vineri
- Mic dejun: Șuncă cu ouă,
- Prânz: Salată de pui cu ulei de măsline și un pumn de nuci,
- Cină: Chiftele cu legume.
Sâmbătă
- Mic dejun: Omletă cu diferite vegetale, călite în unt,
- Prânz: Chifletele rămase de seara trecută,
- Cină: Carne de porc și legume.
Duminică
- Mic dejun: Omletă cu șuncă,
- Prânz: ce a rămas din friptura de porc de seara trecută,
- Cină: Aripioare de pui făcute la grătar, cu salsa și legume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News