Data publicării:

TOT ce trebuie să știți dacă trimiteți pachete celor dragi

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Peste 3 milioane de români plecați la muncă în străinătate trimit și primesc anual colete în valoare de peste un miliard de euro cu ajutorul firmelor specializate de transport. Suma estimată este reprezentată de bani cash și de colete care ajung în România cu ajutorul companiilor de curierat și de transport private, fără a lua în considerare piața neagră de transport pachete, foarte greu de monitorizat.

Acestea sunt opțiunile românilor de pretutindeni atunci când vine vorba de trimis colete, la care se adaugă și Poșta Română, fiecare dintre aceastea cu avantajele și dezavantajele lor.

Companiile de curierat – mai scumpe, dar mai sigure

De exemplu, un colet de aproximativ 10 kg trimis din România către Marea Britanie printr-o companie de curierat poate costa între 25 și 50 de euro, în funcție de companie. Comenzile pot fi efectuate telefonic, online sau chiar la sediul companiei, iar timpul de livrare poate varia între trei și șapte zile.

Unul dintre principalele avantaje, în afara siguranței coletului, este livrarea directă la destinatar. Poșta Română – cel mai mic preț, cel mai lung interval de livrare. Costul de bază pentru livrări internaționale variază în funcție de destinație, în cazul Marii Britanii acesta fiind de aproximativ 13 euro pentru un colet de până la 10 kg. Durata de livrare poate depăși, însă, chiar și o săptămână.

[citeste si]

Companiile private de transport persoane sau piața neagră – preț accesibil, probleme cu siguranța pachetului. Mai exact, livrarea unui colet de cel mult 10 kg poate costa între 20 și 30 de euro, dar livrarea se face de obicei în locuri stabilite cu șoferul sau cu compania (autogări, piațete etc). Integritatea pachetului nu este garantată, astfel că destinatarul poate avea surpriza neplăcută de a ridica un colet avariat sau chiar să se afle în imposibilitatea ridicării (posibile cauze – furt, colet rătăcit).

Un alt dezavantaj este absența unei politici clare de preț, acesta fiind permanent supus negocierii. O variantă relativ nouă de expediere sunt platformele online de trimitere colete. Acestea realizează parteneriate cu mai multe companii de curierat, astfel că dispun de tarife avantajoase de livrare pentru utilizatorii platformei. Practic, livrarea se face prin intermediul platformei, dar de către o companie de curierat parteneră, la tariful afișat pe site-ul platformei, indiferent de curier. Costul unei livrări către Marea Britanie prin Eurosender, o astfel de platformă online, este de 29 de euro, timpul de livrare fiind de cel mult 6 zile lucrătoare.

Piața neagră pentru livrări

"Piața neagră pentru livrări de colete este încă destul de puternică în România, datorită prețurilor mici, chiar dacă asta înseamnă lipsa unei garanții a livrării și implică disconfortul ducerii/ridicării pachetului de la autogară. Pe de altă parte, având în vedere concurența din piața de curierat, prețurile devin mai competitive și în acest segment. Cu ajutorul partenerilor noștri din curierat, putem oferi prețuri foarte avantajoase datorită volumului mare de clienți care accesează platforma online.", potrivit Gabrielei Buzoianu, Country Manager Eurosender.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel