Data actualizării:
Data publicării:

Tot ce trebui să știi despre uleiul de prăjit: utilizarea corectă a uleiului în funcție de tipul acestuia

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Prăjirea este una dintre cele mai delicioase metode de gătit dar nu tocmai sănătoasă dacă este folosită în exces, deoarece este bogată în grăsimi și sare.

Pentru a face din prăjire o masă mai sănătoasă, este util să fii atent la uleiul pe care îl folosești.

Uleiul nu este altceva decât un set de grăsimi care sunt în stare lichidă la temperatura camerei și care sunt transformate în stare gazoasă la temperaturi ridicate.

Există uleiuri care sunt mai potrivite pentru prăjit deoarece sunt bogate în grăsimi mononesaturate care rezistă mai bine la căldură și oxidare. 

Punctul de fum al uleiului

Potrivit publicației My Personal Trainer, unul dintre elementele fundamentale de luat în considerare la prăjirea alimentelor este punctul de fum: adică momentul când temperatura uleiului ajunge la stadiul în care acesta devine din lichid gazos și astfel începe să se evapore.

ATENȚIE: uleiul de prăjit nu trebuie să ajungă niciodată la punctul de fum deoarece acesta ar putea deveni dăunător sănătății. 

Punctul de fum variază în funcție de tipul de ulei și de rafinare, dar este puternic corelat cu temperatura la care ajunge pe aragaz.

Cu cât este mai mare punctul de fum, cu atât uleiul este ideal pentru prăjit. Există însă o excepție: în funcție de diferitele temperaturi ale punctului de fum, ar fi de preferat uleiul de palmier rafinat, dar această varietate de ulei prezintă probleme suplimentare care nu îl fac deosebit de sănătos. 

Ce se întâmplă cu uleiul la prăjit?

Uleiul, atunci când este încălzit la temperaturi ridicate, poate suferi oxidare care determină formarea unor substanțe nocive. O temperatură prea ridicată sau folosirea aceluiași ulei pentru prăjit, pot face efectele adverse mai agresive.

Pentru a alege uleiul potrivit pentru prăjit, trebuie luate în considerare punctul de fum și grăsimile mononesaturate conținute. În acest sens, este util să verificați cu atenție etichetele unde veți găsi indicații care le pot aborda mai bine.

În general, pentru prăjire, cel mai bine este să folosiți ulei de măsline, ulei de măsline extravirgin și ulei de arahide. De preferat uleiului de floarea soarelui, de  porumb și de soia care tind să se deterioreze ușor atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate. 

Ulei de prăjit: grăsimi mononesaturate și polinesaturate

Uleiurile fac parte din categoria grăsimilor nesaturate, ceea ce ar sugera în principal alimente sănătoase și inofensive. Este necesară o distincție în cadrul categoriei menționate mai sus.

Există de fapt două subgrupe: grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Primele au o rezistență mai mare la căldură și oxidare, factori care le fac mai potrivite atunci când vine vorba de prăjit. Uleiul de măsline extravirgin, de exemplu, are un procent de grăsimi mononesaturate de 75%, aproximativ dublu față de cel al altor uleiuri (10% grăsimi polinesaturate). Excepție este uleiul de arahide care ajunge la 50% (polinesaturat la 30%). Prin urmare, sunt uleiuri stabile și potrivite pentru prăjire. 

Uleiurile bogate în grăsimi polinesaturate, în schimb, nu sunt la fel de benefice când vine vorba de prăjit. Dacă sunt consumate crude, sunt benefice, dar la temperaturi ridicate se eliberează peroxizi și radicali liberi, substanțe nocive cu potențial cancerigen, care pun în pericol sănătatea. Această categorie include ulei de floarea soarelui  (65%),  soia  (63%) și  porumb (60%), care, prin urmare, nu sunt recomandate pentru prăjit. 

Reguli pentru prăjirea sănătoasă

Alimentele prăjite nu trebuie excluse categoric din dieta noastră. Cu toate acestea, există câteva măsuri de precauție care nu o fac dăunătoare sănătății. Sunt:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel