Data publicării:

Tot ce se ştie despre explozia de la spitalul din Fâşia Gaza, de marţi noaptea. De unde au plecat rachetele - analiză Reuters

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres
Marţi seară, o rachetă a căzut în parcarea unui spital din Fâşia Gaza, provocând numeroase victime. Explozia a avut loc cu doar câteva ore înainte de vizita lui Joe Biden în Israel. 

De la momentul exploziei, israelienii şi palestinienii s-au acuzat reciproc pentru explozia de la spital. Chiar şi preşedintele american Joe Biden a spus că a primit informaţii conform cărora militanţii Hamas ar fi fost cei care ar fi lansat racheta, însă aceasta a căzut din greşeală în parcarea spitalului. Mai multe ţări occidentale au cerut o investigaţie serioasă, în timp ce statele arabe acuză Israelul. 

Ce se ştie despre spital

Fondat în 1882 şi condus de Biserica Anglicană, spitalul Al Ahli Arab era descris pe site-ul propriu drept "o oază de pace în mijlocul uneia dintre cele mai tensionate zone din lume". Spitalul avea 80 de paturi şi oferea programe gratuite pentru depistarea cancerului de sân, avea un centru pentru femei vârstnice, dar şi o clinică mobilă care oferea servicii gratuite oraşelor din jur. 

Spitalul este localizat în cartierul Zeitoun din oraşul Gaza, în nordul Fâşiei Gaza. 

În ciuda numărului mic de paturi, spitalul, precum altele din Fâşia Gaza, era plin la refuz cu victime, mult peste capacitate. 

Pe lângă bolnavi, în spital erau şi refugiaţi, oameni care credeau că sunt într-un loc sigur unde rachetele nu vor ajunge. 

Dr. Fadel Naim, şeful chirurgiei, a declarat că marţi dimineaţă erau 1000 de oameni în spital, dar că au venit mai mulţi în după-amiaza zilei de marţi, cu câteva ore înainte de explozie, după ce armata israeliană a avertizat rezidenţii din cartierul Zeitoun să plece din casele lor. Conform unui alt medic, dr. Ibrahim Al-Naqa, peste 3000 de oameni ar fi fost în spital în momentul exploziei. 

Ce s-a întâmplat înainte de explozie 

Israel le-a transmis palestinienilor din nordul Fâşiei Gaza, inclusiv din oraşul Gaza, să se mute spre sud pentru propria siguranţă. Armata israeliană a făcut apel mai ales la rezidenţii din Zeitoun să se mute spre sud, conform unui sondaj postat pe reţeaua socială X. 

Spitalul din Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, ar fi primit pe 16 octombrie două avertismente din partea israelienilor pentru evacuare, dar managerul spitalului a anunţat că el şi angajaţii spitalului nu vor pleca nicăieri. 

Explozia la spitalul din Gaza City a avut loc la ora 6:30 pm. Imaginile de la faţa locului arată că au fost distruse peste 20 de maşini, dar şi unele clădiri din jurul locului exploziei au fost avariate, geamurile fiind spulberate. Pete de sânge erau vizibile pe pereţi şi pe pământ. 

Israelienii şi palestinienii dau vina unii pe alţii

Jihadul Islamic, un grup de militanţi palestinieni, aliat al Hamasului, a negat că rachetele sale au fost implicate în explozie, afirmând că nu au avut niciun fel de activitate în Gaza City la acea oră. Liderul Hamas Ismail Haniyeh a spus că SUA e responsabilă direct de explozie şi a declarat că Washingtonul a oferit Israelului "acoperire pentru agresiune". 

Ministerul Sănătăţii Autorităţii Palestiniene a dat şi el vina pe Israel şi a numit explozia de la spital drept un masacru. 

Israelul, pe de altă parte, neagă implicarea şi spune că explozia a fost cauzată de o rachetă lansată de Jihadul Islamic spre Israel, dar care a eşuat. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că o analiză a sistemelor operaţionale ale IDF indică faptul că un baraj de rachete a fost tras de militanţii din Gaza, acestea trecând prin proximitatea spitalului la momentul exploziei. 

"Informaţiile din mai multe surse indică faptul că Jihadul Islamic este responsabil pentru această rachetă, care a eşuat şi a lovit spitalul din Gaza City", a declarat acesta, potrivit Reuters.  

Acelaşi purtător de cuvânt spune că nu au fost daune structurale înregistrate la clădirile din jurul spitalului, dar şi că nu există cratere, lucru care să indice că ar fi fost vorba de un atac aerian. De asemenea, armata israeliană spune că Hamas a exagerat numărul victimelor şi că aceştia nu ar fi avut de unde să ştie un număr exact de victime imediat după explozie. 

În plus, armata israeliană a dat publicităţii un fişier audio şi o transcriere a unei conversaţii între doi militanţi Hamas care spuneau că o rachetă a Jihadului Islamic a eşuat după ce a fost trasă spre Israel. Materialul nu a putut fi verificat independent. Hamas nu a făcut comentarii despre fişierul audio. Se pare că 450 rachete trase din Gaza au eşuat şi au căzut tot în Fâşia Gaza în ultimele 11 zile. 

Ce transmite SUA

Biden a arătat cu degetul spre militanţii palestinieni. Într-un discurs susţinut în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu, Biden a spus că "sunt profund întristat şi revoltat de explozia de la spitalul din Gaza. Având în vedere ce am văzut, se pare că racheta a fost trasă de echipa cealaltă, nu de voi (n.r. israelieni)". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel