Torționarul Vișinescu: Ce, afară nu mor oameni?
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
visinescu2
visinescu2

Alexandru Vișinescu, fost comandant al închisorii comuniste de la Rîmnicu Sărat timp de șapte ani, acuzat de crimă prin cruzime de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a acordat un interviu Antenei 3, după ce Parchetul General a cerut dosarul său spre judecare. În aceeași cămașă ca acum o săptămână, când presa l-a filmat pentru prima oară, bătrânul de 89 de ani spune tremurând că torturile nu depindeau de ordinele sale. Mărturiile liderilor țărăniști închiși în anii '50 - '60 arată că penitenciarul din localitatea buzoiană, supranumit ”Închisoarea tăcerii”, prezenta cele mai groaznice condiții ale vremii. Vișinescu vorbește acum, sacadat și multe ori incoerent, probabil din pricina vârstei înaintate, că prizonierii aveau sobe în celule.

Colonelul în rezervă nu credea că va veni vremea când cineva va vrea să-l judece pentru actele sale din perioada 1956-1953. ”Sub nicio formă (nu mă așteptam - n.r). Și cei care spun, au un pic... n-au niciun pic de caracter. Păi ce dovedește? Pe unul care nu știu ce... Să spună măi! Când, unde cum”.

Când regimul a început să-i persecute pe cei care făceau ”acte de trădare”, mulți dintre ei membri ai Partidului Țărănist, Vișinescu nu conducea închisoarea din Rîmnicu Sărat, conform spuselor bătrânului. Chiar și când a preluat funcția de comandant, Vișinescu spune că nu trecea foarte des prin curtea penitenciarului. ”Rar mă vedea pe mine acolo, pentru că nu aveam de ce. Inițial nu am fost (comandant al închisorii). Alea sunt .... masa, programul, tot. Vizita medicală, toate sunt, erau..”

Fostul comandant aproape nonagenar admite că la Rîmnicu Sărat condițiile erau aspre, chiar dacă exista căldură pe timpul iernii, și deținuții erau pedepsiți, dar astea erau ordinele de la Minister. ”De acord cu dumneavoastră. Nu de mine depindea (...) Toate erau planificate de comandant, de instrucțiunile care funcționau...” ”De la minister?” ”Păi sigur că da”.

Confruntat cu informația că oamenii mureau din cauza condițiilor mizere din ”Închisoarea Tăcerii”, Vișinescu a răspuns că oamenii mureau și afară ”Da, dle, da... Da' nu eu făceam... Mureau și afară. Afară nu mor oamenii? Mor și oamenii”.

Parchetul General a preluat astăzi dosarul lui Alexandru Vișinescu și va fi anchetat de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel