Stare de urgenţă la New York şi New Jersey. Cel puţin 9 morţi în urma ploilor record - UPDATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Rămăşiţele uraganului Ida din Statele Unite ale Americii provoacă tornade şi inundaţii de proporții. 

UPDATE: Guvernatorii din New York şi New Jersey au declarat miercuri seară stare de urgenţă ca urmare a ploilor în cantităţi record aduse de furtuna tropicală Ida, care au condus la inundaţii şi condiţii periculoase pe drumuri şi au provocat decesul a cel puţin nouă persoane, conform relatărilor din media locale, relatează Reuters, scrie Agerpres. 

Declar starea de urgenţă pentru a-i ajuta pe newyorkezii afectaţi de furtuna din această seară, a anunţat pe Twitter guvernatorul statului New York, Kathy Hochul.

”Eveniment meteorologic istoric”


Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a descris miercuri inundaţiile şi vremea severă drept un eveniment meteorologic istoric.

Serviciul Naţional de Meteorologie a emis, pentru prima dată, o avertizare de viituri valabilă pentru New York City.

Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa în inundaţiile din oraşul Passaic din New Jersey, a declarat pentru CNN primarul Hector Lora.

Edilul a precizat că trupul neînsufleţit al unui bărbat în vârstă de circa 70 de ani a fost recuperat din mijlocul apelor. Victima se afla la volanul unei maşini care a fost luată de ape, potrivit CNN.

Victime blocate în subsoluri



NBC New York a relatat de asemenea că o persoană a murit în New Jersey, iar alte şapte şi-au pierdut viaţa la New York City, inclusiv un băiat în vârstă de 2 ani. Media locale au relatat că victimele au rămas blocate în subsoluri când oraşul a fost inundat în timpul furtunii.

Circulaţia pe aproape toate liniile de metrou din New York a fost suspendată miercuri seară, după ce rămăşiţele uraganului Ida au provocat ploi torenţiale şi au sporit riscul de alunecări de teren şi tornade, a relatat anterior CNN.

Deplasarea tuturor vehiculele, care nu aparţin serviciilor pentru intervenţii de urgenţă, a fost interzisă pe străzile din New York City până joi la ora locală 5:00 din cauza condiţiilor meteorologice.

Cel puţin cinci avertizări de viituri au fost emise miercuri seară de Serviciul Naţional de Meteorologie din SUA, fiind vizată regiunea cuprinsă între zona de vest din Philadelphia şi în nordul New Jersey.

Stare de urgență 



Guvernatorul din New Jersey, Phil Murphy, care a declarat stare de urgenţă ca răspuns la ciclonul Ida, a scris pe Twitter că în total 81.740 de situaţii de întrerupere a energiei electrice au fost raportate miercuri seară în regiunea sa.

O tornadă a făcut ravagii în comitatul Gloucester din New Jersey, distrugând mai multe case, potrivit canalului WPVI afiliat CNN.

Toate serviciile feroviare New Jersey Transit, cu excepţia liniei Atlantic City Rail au fost suspendate din cauza vremii extreme, a indicat serviciul pe pagina sa de internet.

Daunele provocate de furtuna Ida i-au surprins pe oficiali miercuri, la trei zile după ce puternicul uragan a lovit sudul statului Louisiana, unde comunităţi întregi au fost devastate de vântul puternic şi de inundaţii.

Tornadele generate de această furtună au făcut ravagii şi în alte zone din New Jersey şi Pennsylvania, conform imaginilor publicate pe reţelele sociale.

Inundații severe pe aeroport



Aeroportul Newark Liberty din New Jersey a anunţat pe Twitter că se confruntă cu inundaţii severe şi a precizat că a reluat în mod limitat operaţiunile aproape de miezul nopţii, după ce toate zborurile fuseseră suspendate miercuri seara.

În imaginile de pe reţelele sociale se poate vedea cum apa curge pe peroanele şi trenurile de metrou din New York City. Circulaţia trenurilor de metrou este "limitată din cauza inundaţiilor, conform Autorităţii Metropolitane de Transport. Echipele de intervenţie au evacuat mai multe persoane din sistemul de metrou, a anunţat preşedintele interimar şi CEO-ul instituţiei, Janno Lieber, citat într-un comunicat.

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, i-a îndemnat pe locuitori să rămână acasă. Vă rog să staţi departe de străzi în această seară şi să lăsaţi serviciile noastre pentru intervenţii de urgenţă să îşi facă treaba. Dacă vă gândiţi să ieşiţi afară, nu o faceţi. Nu vă apropiaţi de metrou. Nu vă apropiaţi de drumuri. Nu conduceţi pe aceste inundaţii. Rămâneţi înăuntru, a scris edilul pe Twitter.

- Știrea inițială - 

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a declarat stare de urgenţă, miercuri seară, pentru ceea ce a descris drept un eveniment meteorologic istoric, cantităţile record de ploaie care au căzut în oraş provocând inundaţii şi condiţii periculoase pe drumuri, relatează joi dimineaţă Reuters şi AFP, scrie Agerpres. 

Circulaţia pe aproape toate liniile de metrou din New York a fost suspendată miercuri seară, după ce rămăşiţele uraganului Ida au provocat ploi torenţiale şi au sporit riscul de alunecări de teren şi tornade, a relatat CNN anterior.

Avertizări de viituri



Cel puţin cinci avertizări de viituri au fost emise miercuri seară de Serviciul Naţional de Meteorologie din SUA, fiind vizată regiunea cuprinsă între zona de vest din Philadelphia şi nordul New Jersey.

Guvernatorul din New Jersey, Phil Murphy, a declarat la rândul său stare de urgenţă ca răspuns la ciclonul Ida.

Fenomene meteo extreme

Ploile torenţiale s-au abătut în noaptea de miercuri spre joi peste New York, odată cu trecerea rămăşiţelor uraganului Ida, care a provocat moartea a şapte persoane în sudul Statelor Unite şi a condus la formarea de tornade şi inundaţii în nord-estul ţării.

Tornade impresionante au fost văzute în Pennsylvania, New Jersey şi Maryland, unde un tânăr de 19 ani a murit, iar un altul a fost dat dispărut după ce o clădire a fost inundată, ridicând la şapte bilanţul deceselor provocate de Ida.

În Annapolis, un oraş situat la aproximativ 50 de kilometri de Washington, acest fenomen meteorologic a dezrădăcinat copaci şi a doborât stâlpi de electricitate.

Cartiere inundate

Ploi torenţiale au căzut în capitala economică şi culturală americană, de unde NWS a publicat pe Twitter mai multe videoclipuri cu străzi inundate în cartierele Brooklyn şi Queens, nivelul ridicat al apelor întrerupând traficul în zonă.

Ploile abundente şi vântul puternic au măturat, de asemenea, comitatul Westchester, la nord de New York, numeroase subsoluri fiind inundate în doar câteva minute.

O scenă suprarealistă a avut loc la Flushing Meadows, unde ploaia a inundat un teren de tenis acoperit, perturbând un meci din turul doi al US Open dintre sud-africanul Kevin Anderson şi argentinianul Diego Schwartzman. Apa a trecut prin cele patru colţuri ale acoperişului retractabil al sălii, instalat în 2018 pentru a permite desfăşurarea meciurilor pe timp de ploaie.

În jurul orei 22:30, Aeroportul Internaţional Newark Liberty, unul dintre cele trei ale oraşului, a anunţat pe Twitter că toate activităţile de zbor sunt în prezent în aşteptare.

Uraganul Ida, retrogradat



Uraganul Ida, retrogradat la nivel de ciclon post-tropical, a adus ploi abundente în urma sa, care au provocat inundaţii extinse pe coasta de est a Statelor Unite.

"Ciclonul post-tropical Ida aduce ploi abundente pe scară largă şi viituri ce pot prezenta un risc mortal de-a lungul şi în apropierea traiectoriei sale", a indicat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC).

Potrivit prognozelor, Ida îşi continuă avansul spre nord şi se îndreaptă spre regiunea New England, unde ajunge joi.

Preşedintele Joe Biden se va deplasa vineri în Louisiana, stat lovit duminică de uraganul Ida, care a distrus numeroase clădiri şi a lăsat peste un milion de gospodării fără curent electric.

Afectate recent de uraganul Henri



New York şi zona limitrofă au fost afectate recent de uraganul Henri. Intemperiile de la 21 august au pus capăt prematur marelui concert din Central Park, menit să simbolizeze revenirea la activităţile obişnuite după pandemia de coronavirus.

Uraganele sunt un fenomen recurent în sudul Statelor Unite. Însă, încălzirea suprafeţei oceanelor contribuie la înmulţirea furtunilor, au avertizat oamenii de ştiinţă. Acestea prezintă un risc din ce în ce mai mare pentru comunităţile costiere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel