Tornadă în Cehia și Austria. Frontul atmosferic se îndreaptă spre România
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Clădiri distruse, copaci smulşi din rădăcini, maşini avariate, precum şi incendii
Clădiri distruse, copaci smulşi din rădăcini, maşini avariate, precum şi incendii
O tornadă a devasta zone din Cehia și Austria, iar Florinela Georgescu, director executiv al ANM, a declarat că frontul atmosferic vinovat de fenomentul extrem se îndreaptă spre România.

Potrivit surselor Antena 3, 150 de persoane au fost rănite în Cehia în urma tornadei care ar fi avut viteze între 270 și 320 de km/h.

"Trebuie să înțelegem contextul în care se întâmplă ceea ce vedem acum - a fost foarte cald și în Europa Centrală, așa cum este acum la noi. Tot așa, multă umezeală și acolo, pentru că au fost și episoade cu ploaie premergătoare episodului de caniculă.

Pe de altă parte, Europa Centrală este traversată acum de un fond atmosferic rece care se îndreaptă către noi și care va afecta țara noastră noaptea viitoare. Acest front se vede că s-a format la confluența a două mase de aer cu caracteristici foarte diferite, apreciind cel puțin din imaginile pe care le vedem.

O astfel de tornadă cu astfel de urmări nu poate fi decât manifefestarea unei instabilități extreme și, din nefericire, vedem tot mai adesea asemenea fenomene și avem consecințele lor și la noi în țară. Sigur, nu putem spune acum, urmărind aceste imagini, că se va întâmpla și la noi la fel, în niciun caz. Tornadele sunt fenomene care apar în extrem, în Europa ele au o viață scurtă pentru că relieful variat al continentului le împiedică să aibă dezvoltări și traiectorii foarte extinse", a spus Florinela Georgescu.

Directorul executiv al ANM a adăugat că după episodul de caniculă de acum trebuie să ne așteptăm că instabilitatea atmosferică va fi destul de puternică în România.

În fotografiile şi clipurile care circulă pe reţelele de socializare se puteau vedea clădiri distruse, copaci smulşi din rădăcini, maşini avariate, precum şi incendii.

Televiziunea cehă a transmis că aproximativ şapte oraşe mici au fost avariate "masiv", citând un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă.

Agenţia de ştiri cehă CTK l-a citat pe primarul din Hrusky, care a declarat că jumătate din localitate a fost distrusă de furtună.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel