Torța Jocurilor Olimpice din 1968, vândută la licitație
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Torţa Jocurilor Olimpice de iarnă din 1968, de la Grenoble (Franţa), a fost vândută la licitaţie, miercuri, pentru 200.000 de euro, informează cotidianul L'Equipe.

Preţul de pornire al licitaţiei pentru vânzarea torţei Jocurilor Olimpice din 1968 s-a situat între 40.000 şi 60.000 de euro, iar obiectul a fost adjudecat în final pentru 202.400 euro, miercuri, cu ocazia unei licitaţii organizate la hotelul Drouot.

Singura medalie olimpică a României la Jocurile Olimpice de iarnă a fost obţinută în 1968, la Grenoble, bronz prin echipajul de bob două persoane alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe. Un număr de 32 sportivi români au intrat în competiţie, la patru sporturi (schi, hochei pe gheaţă, biatlon şi bob) şi şase probe.

Primele locuri în clasamentul general pe medalii: Norvegia (14 medalii, din care 6 de aur), URSS (13 medalii, din care 5 de aur), Franţa (9 medalii, din care 4 de aur), Italia (4 medalii, toate de aur).

Charles de Gaulle a făcut deschiderea oficială a JO 1968

Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice din 1968 a fost făcută de Charles de Gaulle, preşedintele Franţei.

La această ediţie, comisia medicală a CIO a introdus în premieră testele antidoping şi testele de feminitate, potrivit site-ului COSR. Tot pentru prima dată, figurile impuse au fost incluse în programul patinatorilor artistici în proba de „perechi", alături de cele libere. Dansul pe gheaţă a fost sport demonstrativ.

De asemenea, precizează site-ul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, pictogramele sporturilor de iarnă s-au regăsit pe medaliile olimpice, iar transmisiile televizate au fost color.

Prima mascotă neoficială a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost Schuss, un mic personaj de desen animat aşezat pe schiuri, în culorile albastru, alb şi roşu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel