Topul pomenilor electorale aruncate de guvernul PSD- Victor Ponta
În ultimul timp, guvernul condus de Victor Ponta a promis o serie de modificări în privința creșterii salariilor, pensiilor sau a altor indemnizații. Însă, aceste „pomeni electorale” vor apăsa mult pe bugetul de stat al anului 2015, scrie Econtext .
Potrivit Econtext, noi presiuni fiscale pot apărea, mai ales că sectorul corporatist a ajuns la un nivel fără precedent al poverii fiscale.
Care sunt aceste majorări electorale:
1. Indexarea tuturor pensiilor
Toate pensiile vor fi majorate începând cu luna ianuarie, iar creşterea medie va fi de circa 5%.
2. Majorarea pensiilor recalculate
Dincolo de majorarea tuturor pensiilor, peste un sfert de milion de pensionari vor beneficia de încă o creştere. Este vorba despre penesionarii a căror pensie a fost deja recalculată. “Cu certitudine ea va intra în aplicare de la începutul lui 2015. Este vorba de cei 250.000 de pensionari pentru care s-a recalculat până acum. Este vorba despre un venit suplimentar aferent la 10 luni de zile şi va fi pus în aplicare din ianuarie 2015″, declarat recent ministrul Muncii, Rovana Plumb.
3. Creşte salariul minim
Salariul minim pe economie creşte cu peste 8% de la începutul anului viitor. Adică cel mai mic salariu brut va fi de 975 de lei. În bani, creşterea medie va fi de 75 de lei. Nu este singura majorare din 2015 a salariului minim. La jumătatea anului, în luna iulie, va avea loc încă o majorare a salariului minim, astfel încât acesta va depăşi 1.000 de lei. Majorarea progresivă va continua, iar, potrivit unei prognoze, salariul minim va ajunge la 1.200 de lei până la finele anului 2016.
4. Indexarea salariilor pentru profesori şi medici
Guvernul promite si indexarea salariilor pentru profesori si medici, dar inca nu a stabilit cuantumul cresterii.
5. Fond de stimulare pentru profesori
Şcolile ar putea avea la dispoziţie un fond de stimulare, iar cadrele didactice care au dobândit titlul ştiinţific de doctor ar putea primi un spor de 15% la salariul de bază. Sunt prevederile unui proiect de lege, care mai stabileşte acordarea unui ajutorul de deces în cuantum de 5 salarii ale persoanei decedate. E în stadiu de proiect de lege, nu a fost încă votat.
Citește și: Klaus Iohnnis, GAFĂ. Klaus Iohannis nu știe cât e salariul minim pe economie
6. Bani pentru pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice
La mijlocul lunii septembrie, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a afirmat că profesorii vor primi din nou bani pentru dezvoltare profesională, însă suma va fi majorată la 150 de euro (de la cuantumul vechi de 100 de euro, acordat în urmă cu mai mulţi ani).
7. Bani de liceu
Ajutorul social în cadrul programului “Bani de liceu” va creşte până la 250 de lei pentru elevi. Actualmente, această sumă este de 180 de lei.
8. Alocaţiile pentru copiii din familiile nevoiaşe
Vor creşte alocaţiile pentru copiii care provin din familii nevoiaşe! Guvernul a decis să voteze în zilele următoare un proiect prin care alocaţiile de 42 de lei să fie suplimentat pentru cazurile sociale. Încă nu s-a decis cuantumul majorării, dar voci din PSD au spus că aceasta nu poate fi doar de câţiva lei.
9. Majorarea salariilor pentru angajaţii din Sănătate
Începând cu 1 decembrie, fiecare salariat din Sănătate şi Asistenţă Socială va beneficia de o creştere salarială în sumă fixă, lunară, începând cu data de 1 decembrie. Salariile angajaţilor din sistemul sanitar vor fi mai mari cu 70 de lei. Aşa arată soluţia după negocierile dintre sindicaliştii din sănătate şi ministrul Finanţelor. Potrivit estimărilor sindicaliştilor, suma ce ar putea fi folosită pentru mărirea salariilor este 214 milioane de lei.
10. Venit suplimentar pentru mamele aflate în concediu de creştere a copilului
Mamele aflate în concediu de creştere a copilului vor putea câştiga din alte activităţi un venit anual de 3.000 de lei, după cum a anunţat recent ministrul Muncii, Rovana Plumb. În sprijinul mamelor care vor să rămână mai mult timp cu copilul, ministrul Muncii a anunţat că în Comisia pentru muncă s-a propus un amendament prin care mamele aflate în perioada concediului de îngrijire a copilului pot obţine un venit suplimentar de 3.000 de lei pe an. Nu s-au precizat încă detalii exacte despre acest venit suplimentar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News