Topirea unui ghețar a generat apă cât pentru consumul unei țări întregi
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Topirea unui ghețar pe parcursul a trei ani de zile a generat apă cât pentru populația unei țări, pentru aceeași perioadă. 

Un gheţar din Noua Zeelenadă a pierdut o cantitate atât de mare de gheaţă pe parcursul a trei ani încât ar fi putut asigura apa potabilă pentru toţi neozeelandezii în aceeaşi perioadă, a anunţat miercuri unul dintre institutele de cercetare din ţară, citat de agenţia DPA, scrie Agerpres. 

Oamenii de ştiinţă estimează că gheţarul Brewster, situat pe Insula de Sud din Noua Zeelandă, a pierdut 13 milioane de metri cubi de gheaţă între anii 2016 şi 2019, potrivit unui comunicat emis de Institutul Naţional pentru Cercetarea Apei şi Atmosferei (NIWA).

Ce spun specialiștii 



Climatologul Andrew Lorrey a declarat că regiunea Alpii de Sud a pierdut aproximativ 30 de procente din volumul de gheaţă - 15,9 trilioane de litri de apă - pe parcursul a 40 de ani, cantitate despre care NIWA estimează că este echivalentă cu cea pe care populaţia de astăzi a Noii Zeelande ar utiliza-o în patru decenii.

În fiecare an, la sfârşitul verii australe, oamenii de ştiinţă de la NIWA efectuează măsurători ale nivelului zăpezii din zona a peste cincizeci de gheţari din Noua Zeelandă.

Potrivit lui Lorrey, în acest an a fost consemnată mai multă zăpadă pe gheţari în comparaţie cu ultimii doi ani, însă el a avertizat că această situaţie este departe de a putea fi considerată o revenire. În opinia sa, ar fi nevoie de 20-30 de ani ca acesta pentru a putea începe măcar să ne gândim dacă daunele recente ar putea fi inversate într-o oarecare măsură.

Dispariția ghețarilor 



Daunele suferite de unii gheţari mici în anii 2018 şi 2019 i-au plasat pe calea de dispariţie, a precizat Lorrey.

Valurile de căldură marină şi temperaturile record au afectat nivelurile de zăpadă, iar cenuşa de la incendiile de vegetaţie din Australia au acoperit gheaţa, absorbind mai multă radiaţie solară şi crescând riscul de topire, a indicat specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel