Data actualizării:
Data publicării:

Topirea ghețarilor din Elveția dezvăluie rămășițe umane și piese de avioane

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Denis Linine, Pexels
Fotografie de la Denis Linine, Pexels

Creșterea temperaturilor determină ghețarii din Elveția să-și dezvăluie secretele.

Doi alpinişti francezi au găsit oase umane miercurea trecută în timp ce escaladau gheţarul Chessjen din cantonul de sud Valais, a confirmat luni un purtător de cuvânt al poliţiei. Scheletul a fost ridicat de pe ghețar cu elicopterul în aceeași zi.

Oasele au fost descoperite în apropierea unei cărări vechi nefolosite de aproximativ 10 ani, a declarat Dario Andenmatten, gardianul cabanei Britannia de unde încep mulți alpinişti ascensiunile în regiune. Cei doi alpiniști probabil au făcut descoperirea doar pentru că se orientau cu o hartă veche.

Deoarece din corp a mai rămas puține rămășițe, în afară de oase, Andenmatten a spus că se aștepta ca persoana să fi murit „undeva în anii 1970 sau 1980”.

Cu o săptămână mai devreme, un alt cadavru fusese găsit pe ghețarul Stockji, lângă stațiunea Zermatt, la nord-vest de Matterhorn. În ambele cazuri, poliția din Valais a spus că procesul de identificare a rămășițelor umane prin analiza ADN este încă în curs și va dura „încă câteva zile”.

Poliția din regiunea alpină menține o listă cu aproximativ 300 de cazuri de persoane dispărute din 1925. Lista include milionarul lanțului de supermarketuri Karl-Erivan Haub – un triplu cetățean german, rus și american care a dispărut în regiunea Zermatt în timp ce se antrena pentru un tur de schi pe 7 aprilie 2018. 

Cu toate acestea, unul dintre cei doi drumeți care au descoperit cadavrul a declarat pentru ziarul Blick că hainele găsite erau de culoare neon, „în stilul anilor 80”. Cadavrul a fost mumificat și ușor deteriorat, „dar aproape complet”, a spus Luc Lechanoine, 55 de ani, pentru The Guardian.

În prima săptămână a lunii august, un ghid montan a descoperit epava unui avion care s-a prăbușit peste ghețarul Aletsch, lângă vârfurile munților Jungfrau și Mönch, în iunie 1968.

Din ce în ce mai puțină gheață în Antarctica: este la un nivel minim

Încălzirea globală stabilește un nou record negativ pentru planetă: nu a existat niciodată atât de puțină gheață în Antarctica.

După un iulie foarte cald, gheața de mare situată în emisfera sudică a Pământului a atins cea mai scăzută valoare înregistrată vreodată de la începutul observațiilor prin satelit ale polilor, fiind cu 7% mai mică decât media ultimilor 44 de ani monitorizată.

Acest lucru a fost dezvăluit de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, care publică lunar buletine climatice pentru prognozele meteo pe termen mediu în numele Comisiei Europene, potrivit unui articol publicat de Today.

De data aceasta, însă, a existat o surpriză amară: gheața a atins minimul istoric pentru prima dată din 1978. Aceasta este a doua veste proastă în aproximativ șase luni, având în vedere că ultimul record negativ a adatat din februarie 2022, când întinderea gheții a scăzut sub 2 milioane de kilometri pătrați pentru prima dată.

”Oceanul de Sud – explică Copernicus – a fost afectat de zone mari de concentrație de gheață sub medie, de la mările Amundsen și Bellingshausen până la zona de nord a Mării Weddell, precum și în cea mai mare parte a Oceanului Indian”.

La urma urmei, luna iulie 2022 a fost una dintre cele mai calde înregistrate vreodată, cu aproape 0,4 grade Celsius peste media pentru perioada de referință între 1991 și 2020.

În special, a fost puțin mai rece în iulie 2019 și puțin mai cald decât iulie 2016, Copernicus Climate Change Service relatează, precizând că iulie ”a fost a șasea cea mai caldă lună înregistrată în Europa. Valul de căldură împinge temperaturile la noi recorduri locale și naționale în vaste zone de vest și nord ale continentului. Masele continentale ale emisferei nordice detectează în mare parte temperaturi mult peste medie. Temperaturile au fost sub medie de-a lungul vestului Oceanului Indian, de la Cornul Africii până la sudul Indiei până în cea mai mare parte a Asiei Centrale, precum și în cea mai mare parte a Australiei”, a raportat Copernicus Climate Change Service. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel