Data publicării:
Toni Greblă, demisie din CCR. Curtea Constituțională: Au existat presiuni
Toni Greblă, urmărit penal de către DNA, a demisionat din funcția de judecător al Curții Constituționale. Fostul senator s-a prezentat miercuri la sediul DNA pentru a citi acuzațiile pe care i le aduc procurorii. El a precizat anterior că va lua o decizie în legătură cu demisia în funcție de conținutul dosarului penal.
"Niciun coleg nici măcar nu mi-a sugerat că ar fi bine să fac asta (...) Nu a făcut nimeni o presiune directă pentru a demisiona", a declarat Toni Greblă.
"Mi-am făcut datoria, care este apreciată de foarte mulți cetățeni. Având în vedere eveimentele din ultima perioadă am decis că este mai bine, pentru a nu fragiliza și mai mult activitatea CCR, să încetez mandatul la instanța CCR. Am făcut acest lucru pentru că sunt un om responsabil și înțeleg ce dificultăți ar interveni în perioada următoare. Vreau să adaug că acuzațiile aduse în spațiul pubilc înainte ca eu să le cunosc mi-au creat un prejudiciu de imagine însă țin să vă spun că eu nu am devalizat banul public", a declarat Toni Greblă.
Referitor la pasajele din referatul DNA apărute în presă, potrivit cărora director Complexului Energetic Oltenia îl acuză de amenințări și presiuni, Greblă a spus:
"Vă rog să verificați presa locală de la acea vreme și să vedeți că lucrurile au fost exact invers și ele s-au desfășuarat într-o ședință la care au participat oficialități", a spus Greblă.
CCR: Greblă a demisionat din cauza presiunilor
Comunicatul CCR:
Astăzi, 4 februarie 2015, domnul Toni GREBLĂ s-a prezentat la sediul Curţii Constituţionale şi a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale.
Plenul Curţii Constituţionale a luat act de decizia sa, iar Preşedintele Curţii Constituţionale a constatat, în temeiul art.67 alin.(1) lit.a) şi alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale al domnului Toni GREBLĂ.
Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală.
În acest context, Curtea Constituţională subliniază necesitatea respectării prezumţiei de nevinovăţie, a respectării tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale în activitatea de urmărire penală, precum şi a respectării dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin.(3) şi art.23 alin.(11) din Constituţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News