Data actualizării:
Data publicării:

Tone de gunoaie pe plajă, pe litoralul românesc. Ministrul Cadariu îl notează cu 8+, după ce a fost în iunie în Mamaia

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
foto captură video Antena 3
foto captură video Antena 3

În timp ce turiștii reproșează că nu găsesc suficiente coșuri de gunoi pe plajele de pe litoralul românesc, lasă în urmă zeci de tone de gunoi. 

Alegeri prezidentiale 2024

Aceste cantități de gunoi sunt în continuă creștere, după cum arată reprezentanţii organizaţiilor de mediu care monitorizează curăţenia plajelor, iar amenzile, deși sunt mari, nu se aplică. Conform ultimului top publicat, la începutul sezonului, plaja din Constanța ar fi cea mai murdară, urmată de cea din Jupiter și de cea din Năvodari.

Turiștii lasă în amintirea lor... gunoaie

”Vreau să vă povestesc ce mi s-a întâmplat în urmă cu câteva minute pe plaja din Mamaia. Încercam să realizăm acest material și am întâlnit un tânăr care și-a abandonat 3 sticle de bere, pe care, evident, le băuse ceva mai devreme, undeva între pietrele de pe dig. L-am întrebat, evident, de ce le-a abandonat acolo. Nu a avut niciun răspuns. Ne-a întors spatele și și-a văzut de drum. Asta în condițiile în care coșul de gunoi era la aproximativ 20 de metri distanță. Nici măcar nu a avut bunul simț să se întoarcă, să le ia și să le ducă la coș, chiar și după ce i-am atras noi atenția. Și să știți că sunt foarte multe cazuri de acest gen pe plajă. Mulți turiști vin, se bucură de soare și de mare, iar când pleacă, uită să-și ia cu ei și deșeurile provenite, sigur, în urma consumului de diverse alimente sau băuturi pe plajă. Pentru că, da, poate să nu existe un coș lângă ei, dar asta nu înseamnă că nu-ți poți lua acele deșeuri și ulterior să le depozitezi în locurile special amenajate.

Potrivit statisticilor, cele mai multe deșeuri lăsate în urmă de către turiști sunt din plastic și aici vorbim de acele peturi, dar și de pungi, de bidoane, de găleți. De asemenea, se regăsesc foarte multe deșeuri din metal și lemn procesat, acele tacâmuri pe care le abandonează turiștii, furculițe, cuțite sau linguri din lemn pe care le folosesc unii agenți economici.

Mai grav este însă că multe dintre aceste deșeuri ajung și în apă și sunt ingerate de către pești și atunci noi, la un moment dat, o să ajungem să consumăm mai degrabă plastic decât pește, motiv pentru care specialiștii ne avertizează și ne sfătuiesc mai degrabă ca atunci când mergem la plajă să ne luăm cu noi și acei saci menajeri, iar la finalul zilei de plajă să ne punem acolo deșeurile și ulterior să le depozităm unde trebuie” a spus reporterul Antena3, Cătălina Buzoianu, în direct. 

Un sector ignorat

În urmă cu o zi, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, spunea că dă nota 8+ litoralului românesc, prin prisma experienței avute în Mamaia, în luna iunie, dar și mândrindu-se cu un weekend trecut plin pe litoral. El afirmă că nu e cazul să generalizăm aspectele negative, dar și-a generalizat propria experiență și două zile de weekend la un întreg sector turistic. Ministrul Turismului mai invocă economia de piață, respectiv cerere-ofertă și nu vede prea multe defecte ale litoralului românesc, doar excepții negative. Asta deși serviciile, fie ele publice, fie ele private, nu respectă condițiile minime de igienă, în mare parte. 

Citește și: Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, nu vede problemele de pe litoralul românesc de marea de turiști: A fost plin în acest weekend

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel