Tone de animalele moarte, îngropate pe un câmp din Smârdan. Există pericolul de explozie
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Pe 70.000 de metri pătraţi de teren, în Smârdan, au fost aruncate 280 de mii de metri cubi de cadavre. 

Garda Naţională de Mediu a constatat că, pe câmpul de lângă incineratorul din Smârdan, au fost eliminate aproximativ 20.000 tone/an de deşeuri de animale sacrificate şi livrate de abatoarele din țară, în perioada 2010 şi până în prezent. Asta a dus la efecte devastatoare asupra calității aerului cât și a solului și apei freatice. 

De asemenea, există posibilitatea ca, la nivelul subteranului, din degradarea anaerobă a materiei organice existente în concentrații foarte mari și în prezența microorganismelor specifice, să rezulte gaz natural care migrează împreună cu acviferul freatic și iese în atmosferă prin puțuri, necontrolat. Se poate, astfel, vorbi și de un potențial de explozie, datorat formării unor pungi de gaz. Rapoartele de analiză asupra solului au scos la iveală depăşiri de 30 de ori, adică cu 3000 la sută pragul maxim admis pentru amoniu, azotul este de 8 ori mai mare , iar suspensiile depăsesc limita maxim admisă cu 300 la sută. 

Instalaţiile incineratorului nu erau funcţionale

”În continuarea camerei frigorifice, loc în care operatorul economic avea obligaţia să depoziteze deşeuri de origine animală perisabile, s-a constatat că nu se afla în funcţiune instalaţia de răcire. De asemenea, tocătorul, ce reprezintă o dotare care este absolut obligatorie pe fluxul tehnologic, acesta fiind un utilaj  necesar pentru fragmentarea şi diminuarea deşeurilor de animale înainte de procesul de incienerare al acestora, nici măcar nu era funcţional.

În consecinţă, s-a constatat faptul că este imposibil, în realitate, de alimentat incineratorul cu deşeuri întregi de origine animală  mai ales ca tocatorul -utilaj strict necesar in mod normal - este incomplet şi total nefuncţional. Se constată că alimentarea camerei de ardere a liniei de incinerare în timpul desfăşurării procesului de incinerare este făcută fără respectarea vreunei reguli tehnice sau măsuri de protecţie pentru oameni şi mediu, iar în realitate procedeul de aşa zisă incinerare nu există şi ce se întâmplă nu are nici o legătură cu ceea ce ar fi trebuit în mod normal să se intample” - rechizitoriul PCA Constanţa, potrivit antena3.ro.

”Pe baza aceluiaşi raţionament, aferent cantităţii de 20.227 tone deşeuri, declarate ca ar fi fost supuse incinerării în anul 2020, rezultă că minim 16483 tone  au fost, deasemenea, aruncate pe câmp în acel an. Prin extrapolare, raţionând, pentru fiecare an calendaristic, începand cu anul 2011 de când a fost autorizată instalaţia de incinerare, nu există răspuns pentru modul în care au fost eliminate cantităţi de deşeuri de cel puţin 15.000 tone/an de funcţionare. Nu există deloc explicaţii privind modul de incinerare a unei cantităţi de de cel puţin 150.000 tone de deşeuri animaliere în cei 10 ani de funcţionare ale celor două linii de incinerare, existând indicii că acestea  au fost aruncate pe câmpul din vecinătate” - rechizitoriul PCA Constanţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel