TomTato, planta care produce cartofi și roșii în același timp
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Tomtato / Foto: captură YouTube
Tomtato / Foto: captură YouTube
Compania de horticultură Thompson and Morgan vinde pe piața din Marea Britanie o plantă care produce cartofi și roșii în același timp.

Planta denumită TomTato este un hibrid creat pe cale naturală, fără manipulare genetică. Evident, TomTato a fost obținută prin altoirea unei plante de cartof cu o plantă de tomate. Deși par să nu aibă nicio legătură una cu alta, cartoful și roșia sunt din aceeași familie, cea a solanaceelor. Tocmai din acest motiv este posibilă şi altoirea lor.

Totuși, procesul de altoire este destul de anevoios. Din fiecare plantă este tăiată o bucată de țesut de dimensiunea unei gămălii de ac, care este apoi verificată și crescută separat într-un gel special și, ulterior, în compost. Este nevoie de multă migală şi răbdare da şi de o atentă supraveghere pentru ca încrucişarea să fie un succes. Atunci când ating înălțimea de cinci centimetri, tulpinile celor două plante sunt tăiate la același unghi și mai departe altoite. Capătul superior al plantei de cartof și extremitatea inferioară a plantei de tomate sunt unite până când se formează o îmbinare naturală. Procesul în sine poate dura ceva timp, deoarece lujerii trebuie să aibă aceeași grosime pentru ca altoiul să prindă şi să înceapă să dea rod.

O salată într-o plantă

Procesul de altoire începe într-un laborator din Olanda, după care plantele sunt trimise în Marea Britanie, unde cresc în sere până ajung suficient de mari pentru a fi comercializate. O singură plantă poate produce aproximativ 500 de roșii cherry și câteva sute de grame de cartofi. Roșiile și cartofii se pot recolta simultan. Aşadar, "putem pune în farfurie două legume crescute pe aceeaşi plantă, economisind astfel timp", glumeşte Hansord. Planta produsă în UK nu este o premieră, însă încercările anterioare au avut neajunsuri în ceea ce privește gustul. Compania britanică are un competitor și în România. În 2015, un agricultor din județul Neamț a creat, tot prin altoire, o plantă care produce roșii și cartofi. Ulterior, în 2017, acesta a avut un nou succes, obținând planta care produce vinete și cartofi. Românul spune că alegerea soiului este importantă fiindcă cele două plante trebuie să consume în mod echilibrat substanțele nutritive din sol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel