Data publicării:
• Tomberon plin ochi cu cărți. Postare virală pe Facebook: "Industria silicoanelor prosperă, cărțile se aruncă la gunoi"
Indiferent care ar fi adevărul, că ar fi fost aruncate cu sutele de cineva sau de o școală, după casare, gestul este oricum de blamat.
Loderana Diacu este numele femeii din Cluj care a postat în online un mesaj care i-a întărâtat pe mulți și a strâns sute de reacții.
"[...] E un container cu cărți aruncate de o școală din Cluj. Gândul m-a dus la doamna de la piscină și la cele pe care le-am întâlnit în munți. Pentru prima, cel mai important lucru era să fii sănătoasă și să te placă băieții. Celorlalte, după cum arătau și vorbeau, părea însă că le plăcuse cartea. Cărțile pe care azi le aruncăm, de care multă lume nu se mai atinge. Pentru că vedem la televizor că succesul în viață înseamnă să ai bot de rață, decolteu generos, ca să te placă vreun fotbalist celebru, vreun fiu de Bădălău și să te ducă în vacanță în Dubai, de unde tu să pui poze cu tine-n țoale scumpe să crape de invidie un întreg internet. Să moară "proastele" de ciudă că tu ai și ele nu! Industria silicoanelor prosperă, cărțile se aruncă la gunoi. Nu mai aruncați, fraților, cărți. În ele sunt lumi care-ți fac mintea să înflorească frumos. Odată citite, rămân etern cu tine" a scris Loredana pe Facebook.
Mister elucidat?
O femeie a comentat la postare, încă din primele minute: "Fotografia asta postată inițial de o mămică indignată se rostogolește de câteva zile pe Facebook. Doamna respectivă susține că o școală din Cluj arunca sute de cărți la gunoi. Care este adevărul ? Ce zice școala: „Containerul pe care l-ați văzut în poze nu este plin cu cărți, există aproximativ 90 de volume puse peste deșeuri de hârtie reciclabile;Cărțile provin dintr-o casare realizată în anul 2014-2015, au fost ținute în școală cu speranța că vom găsi cititori pentru ele (10 ani de când ocupă spațiu pentru cărțile noi). Cărțile sunt uzate, grafia veche, iar în bibliotecă există alte volume similare de dată recentă. Se dorește recuperarea unor spații din bibliotecă pentru depozitarea noilor cărți. O mare parte sunt cărți de specialitate, exemplu „Bazele informaticii”, editura Albastros, București, 1975 sau Windows 95, etc care nu mai reprezintă actualitate; Cărțile au fost clasate conform legislației în vigoare”. Mă întreb, oare de câte ori a mers mămica revoltată la biblioteca școlii? Nu ar mai fi fost nevoie sa caute prin gunoi..."
Doar o părere
Oricare ar fi fost motivul, gestul de a arunca sute de volume de cărți la ghenă e aproape de neiertat. Ca om de litere sunt ușor revoltată. Am voie să fiu așa, nu? Chiar dacă e vorba doar de literatură depășită de dinainte de '90 sau, și mai "rău", de "Bazele Informaticii" de la Editura Albastros. Cineva a scris cândva ceva. Iar efortul literar, științific sau de orice alt fel nu poate să ajungă nici la gunoi, nici în foc, nici în WC-ul din fundul curții. Cărțile se citesc, nu se aruncă. Nu se folosesc pe post de hârtie igienică sau combustibil. Pe mine până și ideea de maculatură mă doare. Ziceam doar...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News