Tomac: Guvernul să-i transmită oficial lui Viktor Orban că nu mai e binevenit în România
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Criza energiei se simte diferit în lume. Tomac: În țări cu economii puternice se face economie la energie. La noi curge lapte și miere
Criza energiei se simte diferit în lume. Tomac: În țări cu economii puternice se face economie la energie. La noi curge lapte și miere
Eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP, cere Guvernului de la București să-i transmită oficial premierului Ungariei că nu mai este binevenit în România, decât atunci când va fi invitat.

Viktor Orban a scandalizat din nou cancelariile europene și o bună parte a opiniei publice, după ce a vorbit în week-end la Școala de Vară de la Băile Tușnad despre puritatea rasei maghiare și a atacat Uniunea Europeană, pentru sprijinul oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

Eugen Tomac critică retorica premierului ungar: ”Discursul lui Viktor Orban mi-a dat fiori (...). Nu credeam că pot auzi în secolul nostru un discurs. Este inadmisibil așa ceva. Este inadmisibil ca un om politic, indiferent de funcția pe care o are, să-și permită să vină pe teritoriul României și să vorbească în asemenea termeni”.

Liderul PMP spune că ”autoritățile române, primul-ministru, au obligația să-i explice lui Orban că nu mai este binevenit pe teritoriul României, decât atunci când va fi invitat, pentru că acest exercițiu în numele solidarității cu comunitatea maghiară produce, iată, situații în care este pusă până la urmă și țara noastră. Nu poți veni oricând în România și transmite mesaje care pur și simplu sunt convins că pe măsură ce vor fi cunoscute în întreaga lume, vor produce reacții”.

Întrebat cum poate fi interzis accesul în România premierului unei țări vecine prietene, Eugen Tomac a răspuns: ”Ne aflăm în fața unui precedent extrem de periculos și aici avem obligația să fim extrem de fermi, iar autoritățile române îi pot transmite lui Viktor Orban, în urma acestui incident absolut condamnabil și inadmisibil, că nu mai este binevenit, decât cu acordul autorităților române pe teritoriul României, pentru că nu poate fi România transformată într-o sală de spectacol de prost gust și unde se prezintă ori de câte ori are chef Orban, pentru a spune tot felul de enormități. Deci din acest punct de vedere, în urma acestui derapaj, nu văd nici o problemă în a i se comunica oficial lui Viktor Orban că prezența sa pe teritoriul României în numele acestei preocupări constante față de minoritatea maghiară nu mai este binevenită”, conform RFI.

VEZI ȘI: Rusia nu e singurul pericol pentru România. Fractura ideologică s-a schimbat, iar acum trebuie să fim extrem de atenți asupra altui punct de pe hartă

Rusia nu este singurul pericol pentru România.

La fel de îngrijorător este și faptul că avem vecin pe Ungaria, o țară în care valorile democratice sunt date la o parte. Dacă înainte aveam comunism versus capitalism, acum fractura ideologică este pe regimuri autoritare, așa numiții dictatori versus democrațiile care rulează conducători.

Ana Cătăuță (PSD), vicepreședinte al grupului Pro America din Parlamentul României, a vorbit despre acest subiect la DC News și DC News TV.

„În România trebuie să fim foarte atenți pentru că nu vorbim doar de Rusia sau de Turcia, dar și de țări mai apropiate, cum ar fi Ungaria. Nu putem spune că regimul lui Viktor Orban este unul tolerant cu diversele minorități de toate naturile. El nu doar în România are asemenea acțiuni, cum am văzut zilele trecute, ci și în Slovacia unde există o populație de etnie maghiară destul de puternică. Noi, ca stat care își dorește să împărtășească valorile democratice ale Vestului, trebuie să fim extrem de atenți.    

Deși poate părea seducător un lider care se luptă pentru oamenii lui și care dă cu pumnul în masă, haideți să ne amintim că Viktor Orban, în cadrul NATO, nu a pus nicio condiție și nu și-a exprimat opinia cu privire la modul în care sancțiunile sunt impuse asupra Rusiei. Nici la Bruxelles nu a fost foarte vocal. El e vocal doar la Budapesta sau când mai vine în vacanță în România”, a zis Ana Cătăuță la DC News și DC News TV.

VEZI ȘI: Titus Corlăţean îl face praf pe Laszlo Tokes în emisiunea Mihaelei Bîrzilă

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a transmis un mesaj ferm, în contextul în care Laszlo Tokes i-a cerut premierului ungar să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc.

Laszlo Tokes i-a cerut premierului ungar Viktor Orbán să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc, în prezentarea pe care a susţinut-o în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad. „Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru (Viktor Orban n.r.) să susţină eforturile de autonomie a Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a spus Laszlo Tokes.

În acest context, Titus Corlățean a fost întrebat, sâmbătă, de jurnalista Mihaela Bârzilă cum ar trebui să reacționeze la aceste „declarații provocatoare” autoritățile din România.

„Este o bună întrebare, pentru că acest tip de declarații pe care tristul personaj menționat le-a tot făcut într-o Românie care este o patrie iubitoare pentru toți fiii și fiicele, indiferent de etnie, și în care minoritățile naționale, începând cu cea maghiară, se bucură realmente de drepturi la preservarea identității, peste standardele europene, și în orice caz, mult peste cele în care etnicii români în Ungaria se bucură, însă lucrurile acestea au fost făcute fără mari ecouri până și la urmă... Înclin să cred, după toți acești ani în care ne-am enervat și am reacționat, că situația trebuie tratată sobru, dar ferm. Nu trebuie lăsate chiar așa să fie făcute oricând și oricând, mai ales când declarațiile se fac pe teritoriul României, cu prim-ministru dintr-o țară vecină, care a făcut niște declarații privitoare la Uniunea Europeană de pe teritoriul României și, în termeni politici, nu sunt în regulă aceste declarații. Dar obsesiile acestea autonomiste, separatiste pe care tristul personaj pe care l-ați menționat, nu vreau să-i rostesc numele, slavă, Domnului, nu au generat ecou în societatea românească. Însă întrețin, din păcate, un anumit nucleu de radicalism”, a spus Titus Corlățean.

„Instituțiile statului ar trebui să fie, totuși, atente și, în orice caz, politic să se reacționeze la nivel mai serios”, a subliniat Titus Corlățean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel