Tolontan: Partea nevăzută a dosarului "Transferurilor"
"Avocații i-au taxat enorm și i-au sfătuit prost" este titlul unui articol publicat de Cătălin Tolontan pe blogul său. Este un citat, care aparține "unui om din mediul judiciar". Jurnalistul GSP scrie despre culisele și responsabilitățile care merită amintite și care au avut un rol important în dosarul "Transferurilor".
"Avocații celor opt au ales o linie de apărare neschimbată de la început și pînă la sfîrșit. Ruta aleasă de apărare a fost una complicată, “cu multe ore facturate clienților, dar fără mare eficiență”, după cum o caracterizează aceeași sursă din domeniu. Din acest punct de vedere, 'procurorii au fost mulțumiți pentru că au simțit, din acțiunile apărătorilor, că pe avocați îi interesează volumul documentelor și al cererilor, dar că nu se concentrează pe pararea esenței acuzelor'. Dacă privim sentințele, toate cu executare, ineficiența apărării este într-adevăr fără precedent. “Lotul care a luat cei mai mulți ani de închisoare, 34, este și cel care a dat și cei mai mulți bani avocaților”, susține cineva care cunoaște sumele", scrie jurnalistul, citând sursa din domeniul judiciar.
De ce Popescu este la închisoare. "Putea să fie extras din lotul celor opt"Gică Popescu a plătit cei 400 de mii de dolari către Fisc, însă, în instanță. "Popescu putea să se delimiteze de lot recunoscîndu-și fapta. Dar el s-a declarat nevinovat, a apărat gașca și modul comun de lucru. Prin urmare, Popescu a fost privit de judecători ca toți ceilalți, drept unul dintre oamenii care încearcă să ascundă un sistem complex de spălare de bani, despre care toți știau cum funcționează", a scris Tolontan.
Achitarea în bloc, o decizie îngrozitoare
Prima sentință din dosar, achitarea în bloc a celor opt a fost "o decizie îngrozitoare, de fapt, pentru cei opt, dar ei nu-și dau seama” spune a doua zi o sursă a GSP. "De fapt, în acel moment al achitării în bloc și al negării oricărei fapte, sistemul juridic s-a alertat pentru că și-a dat seama că se mizează pe mușamalizarea cazului!", scrie Tolontan.
"Avocații le-au prezentat o versiune roz și asta i-a costat"
"Instanțele care au urmat, Curtea de Apel și Înalta Curte, au neglijat pur și simplu concluziile primei instanțe, luînd dosarul de la zero, astfel încît inculpații au pierdut practic o cale de atac. Mai mult decît atît. Boșii din fotbal au început să fie strict monitorizați, iar judecătorii la care a ajuns dosarul au fost protejați îndeaproape ca să fie apărați și nici să nu se poată interveni la ei dacă asta i-ar fi trecut prin cap cuiva. Cei opt n-au sesizat că s-a schimbat ceva, au continuat să facă circ la termenele de judecată, avocații le-au prezentat o versiune roz și asta i-a costat", a conchis jurnalistul GSP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News