Data publicării:
Tocană de pește, rețeta inspirată din "Toate pânzele sus". Doar bucătarul Ismail o pregătea așa: "Usturoi face la el bun de tot!"
Iată cum poți face și tu celebra tocană de pește din ecranizarea după romanul "Toate pânzele sus"! Rețeta e simplă.
Ismail era bucătarul-marinar, personaj fictiv al romanului "Toate pînzele sus" al scriitorului Radu Tudoran, respectiv personaj principal al serialui de televiziune omonim, adaptarea cinematografică a cărții. Jean Constantin a fost actorul care l-a interpretat legendar pe Ismail, bucătarul care aproape în orice mâncare punea usturoi pentru că... "face la el bun de tot".
În filmul "Toate Pânzele Sus", tocană de pește este pregătită într-un stil specific marinăresc, cu ingrediente care ar putea fi disponibile la bordul unui vas. Iată o variantă simplă a rețetei de tocană de pește, inspirată din atmosfera maritimă a filmului:
Ingrediente:
500 g de file de pește (preferabil proaspăt, cum ar fi cod, hering sau macrou)
2 cepe mari, tocate
2 morcovi, tăiați cubulețe
2 cartofi, tăiați cubulețe
3 roșii mari, tăiate cubulețe sau o conservă de roșii tocate
3 căței de usturoi, mărunțiți
1 ardei gras, tăiat cubulețe
1 lingură de pastă de tomate
1 lingură de făină
1/2 linguriță de boia de ardei dulce
sare și piper negru măcinat, după gust
2 linguri de ulei de măsline sau de floarea-soarelui
1 legătură de pătrunjel proaspăt tocat, pentru decor
Instrucțiuni:
Într-o oală mare sau tigaie, încingeți uleiul de măsline sau de floarea-soarelui la foc mediu. Adăugați ceapa și căliți-o până devine transparentă.
Adăugați morcovii și cartofii și căliți-le timp de câteva minute până când încep să se înmoaie ușor.
Adăugați roșiile cubulețe, ardeiul gras și usturoiul. Amestecați bine și lăsați-le să fiarbă timp de 5 minute.
Într-un bol mic, amestecați făina cu puțină apă până obțineți o pastă omogenă. Adăugați pasta de tomate și boiaua de ardei dulce și amestecați bine.
Adăugați pasta de tomate și făina în oală și amestecați bine pentru a îngroșa sosul.
Tăiați fileurile de pește în bucăți mai mari și adăugați-le în oală. Amestecați ușor pentru a acoperi peștele cu sosul. Acoperiți oala și lăsați tocană să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute sau până când peștele este gătit și fraged.
Potriviți gustul cu sare și piper.
Serviți tocană de pește caldă, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.
Această rețetă simplă de tocană de pește va căpăta în timpul fierberii o aromă delicioasă și sigur vă va teleporta cu gândul la aventurile maritime din filmul "Toate Pânzele Sus"!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News