Toate drumurile duc la... Dar care toate, când, în cele mai multe cazuri, abia avem unul? Rezultat SONDAJ: Cine este vinovat că nu avem autostrăzi
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Nu avem autostrăzi. În general, infrastructura rutieră din România e la pământ, iar aleșii ne fac promisiuni. Acum, sperăm la PNRR, așa cum în trecut speram la fonduri europene. În general, sperăm. 

Și totuși, și ce avem, atât cât avem, este, în mare parte, dezastru. Nu avem protecții laterale, nu avem iluminat, nu avem acostament consolidat, nu avem despărțitoare de siguranță între benzi, nu avem multe. Ce avem, avem la bani mulți și fără condiții de siguranță, de bun simț, pe care orice șofer ieșit din țară le vede cu ochiul liber. 

În alte țări, cele 2-4 benzi de autostradă fără groapă și fără pansament sunt despărțite de vegetație (nu mai zic de flori îngrijite!). Dincolo de siguranța mult mai mare, dată de lățimea și înălțimea blocului despărțitor, și aspectul contează. Există benzi de urgență și acostament stabil. Nu există gropi și denivelări. E drept, că nici prea multe parcări sau benzinării, dar sunt condiții decente de drum de viteză care trec dintr-o țară în alta, indiferent că e în UE sau nu. 

Există o glumă care circulă frecvent pe rețelele sociale în perioada de primăvară - vară, când românii se pregătesc să plece în vacanță: ”Cel mai urât în Grecia e drumul prin Bulgaria”. Dar nici România nu e departe. Sunt acolo, amândouă, umăr la umăr, și ar trebui să se zbată să prindă din urmă anii în care au pierdut din acest drum, să se zbată măcar să-și ia avânt. 

Proiecte probabil că am fi avut mai multe realizate dacă nu existau lupte politice. 

Să nu uităm: EXCLUSIV  Autostrada Comarnic-Brașov, o nouă anulare. Adrian Năstase: Este o mizerie. Rămâne așa cum a spus Traian Băsescu

Și acesta este doar un exemplu. 

În trecut, am dat și un exemplu de ”bună purtare” din Grecia. Citiți aici: EXCLUSIV  Un simplu drum de 15 minute prin Grecia îți arată o normalitate. Pentru noi, șocantă. Iată imaginea pe care aș vrea s-o văd și-n București

Am vrea probabil să spunem mai des: ”Toate drumurile duc spre mare”, ”Toate drumurile duc spre munte”... spre Vest, spre Maramureș, spre Moldova, spre Europa, dar... care toate, când, în cele mai multe cazuri, avem cel mult unul? 

Vinovați? Da, desigur! Sunt mulți și, dacă ar fi să stăm să facem o anchetă, să-i căutăm, nu ne-ar ajunge anul pre-electoral să definitivăm lista.  Așadar, am făcut un sondaj, cu răspunsuri ceva mai generale, pentru a vedea pe cine văd românii vinovați pentru lipsa autostrăzilor. 

Conform rezultatului, primul văzut vinovat este Guvernul, ca instituție, cu 55,9% din voturi (4928), urmat de Parlament cu 20,8% (1835 de voturi), CNAIR (1165 de voturi - 13,2%) și Ministerul (Transporturilor, desigur), cu 10,1% (892 de voturi). 

Concluzia o lăsăm românilor și continuăm să sperăm că mâine poate va fi mai bine. Fără vreo direcție electorală, poate vom spera ieșind la vot. 

1. foto SONDA... (sondaj-autostrazi-dcnews_78986300.jpg)

*articolul prezintă și o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel