TNB, premiere în decembrie și ianuarie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
Spectacole în regia lui Radu Afrim, Ion Caramitru, Nae Caranfil, Eugen Gyemant şi Dragoş Huluba vor avea premiera în lunile decembrie şi ianuarie la Teatrul Naţional din Bucureşti, a anunţat directorul TNB, luni, într-o întâlnire informală cu presa.

În decembrie, vor avea premiera spectacolele "Papagalul mut", scenariu şi regia Nae Caranfil, "Pădurea spânzuraţilor" un scenariu după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, şi "50 de secunde" de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, urmate, în ianuarie 2019, de "Noii infractori" de Edna Mazia, în regia lui Ion Caramitru, şi spectacolul de pantomimă "A fost odată în România", în regia lui Dragoş Hulubaî

"Papagalul mut" este o poveste incredibilă, dar reală, care are în centru una dintre cele mai enigmatice şi fascinante figuri ale secolului XVIII - spionul travestit Charles d'Eon/ Lia de Beaumont. "Este o poveste care se întâmplă la o mie şapte sute cincizeci şi ceva, între Paris şi Saint Petersburg, şi care este tratată cu autenticitate limitată, adică există şi momente în care deliberat îndrăznesc să îmi permit să creez nişte elemente care te scot din epocă, care sunt anacronice, dar care sunt asumate ca atare", a afirmat regizorul Nae Caranfil despre spectacolul său, la întâlnirea informală cu presa.

"Tinerii trebuie recâştigaţi"

Regizorul Radu Afrim a spus că îşi doreşte ca prin spectacolul "Pădurea spânzuraţilor" să îi facă pe tinerii care nu au citit romanul lui Liviu Rebreanu ca, după vizionarea spectacolului, să ia şi cartea în mână.

"Tinerii trebuie recâştigaţi. Trebuie să ia din nou contact cu literatura clasică, pentru că literatura contemporană nu este decât o altă cărămidă peste acest zid construit de clasici. (...) Această literatură este unică, din păcate foarte puţin cunoscută în Europa, fiecare ţară are scriitorii ei, la care ţine foarte mult, pe care îi promovează foarte mult. La noi lucrurile au luat-o într-un sens, de care o să vorbesc în spectacolul meu, nu neapărat foarte ok din punct de vedere al educaţiei", a afirmat Afrim.

Spectacolul "50 de secunde" este o investigaţie lucidă şi tandră asupra minţii umane, scrisă de Daniel Oltean, un autor cu totul special - procuror criminalist, teatrolog şi absolvent de scriere dramatică. "'50 de secunde' este despre o anchetă criminalistică şi psihanalitică în acelaşi timp, este o explorare a părţii întunecate a sufletului omenesc şi a părţilor luminoase din relaţiile dintre un fiu şi o mamă. Este o piesă foarte profundă şi foarte specială, destul de dificilă, pentru că e foarte introspectivă şi într-un fel filosofică", a spus regizorul spectacolului, Eugen Gyemant.

 "Noii infractori", de Edna Mazia, în regia lui Ion Caramitru

Programat iniţial a avea premiera în luna decembrie, spectacolul "Noii infractori", de Edna Mazia, în regia lui Ion Caramitru, a trebuit reprogramat deoarece actriţa din rolul principal, Mariana Mihuţ, nu a mai putut urca pe scenă din motive personale.

"Piesa pe care o regizez eu ar fi trebuit să aibă premiera tot în această perioadă (luna decembrie - n.r.). Din cauza reîmbolnăvirii şi a unui tratament pe care trebuie să îl facă în următoarele trei luni, doamna Mariana Mihuţ a trebuit să renunţe la rolul principal din această piesă. Această piesă, care soseşte din Israel, este o tragi-comedie, o piesă cu foarte multe, aş spune, nuanţe de psihologie a vremurilor noastre", a declarat Ion Caramitru, precizând că în locul Marianei Mihuţ a invitat-o, şi a şi angajat-o la TNB, pe Virginia Mirea.

"A fost odată în România", în regia lui Dragoş Huluba

Cea de a doua premieră a lunii ianuarie 2019 va fi spectacolul de pantomimă "A fost odată în România", în regia lui Dragoş Huluba.

"Titlul spectacolului 'A fost odată în România' poate fi citit în două feluri, adică 'a fost odată' şi sperăm să nu se mai întâmple, sau 'a fost odată' şi, din păcate, nu mai e. (...) Noi am încercat să facem într-o oră şi un sfert 100 de ani de istorie a României, adică începând cu Primul Război Mondial până în timpurile moderne, dar timpurile moderne care şi-au pierdut din estetica cuvântului modern. (...) Noi am vorbit de oamenii simpli, de oamenii mărunţi care trebuie să suporte cavalcada istoriei care îi loveşte şi în faţa căreia ei trebuie să supravieţuiască sau nu, este vorba de bunicii noştri, de părinţii noştri, de noi. (...) Nu este doar un spectacol de pantomimă, pentru că şi vorbim, destul de mult pentru un spectacol de pantomimă, avem şi un cântecel, avem şi proiecţii - pentru că am simţit nevoia să introducem acest discurs video", a declarat Dragoş Huluba.

În proiectele Teatrului Naţional până la sfârşitul anului se mai află expoziţiile "România 100 de ani în concursuri de arhitectură", care este deschisă până pe 12 decembrie în Foaier Sala Studio, "Semnul lui Iona" - lucrări de Cristian Bădiliţă în foaierul Sălii Media (aripa Intercontinental) şi expoziţia bursierilor Fundaţiei Principesa Margareta care va putea fi vizitată până pe 2 decembrie, în foaierul Sălii Media (aripa Arghezi).

În perioada 12 decembrie 2018 - 15 ianuarie 2019, în foaierul Sălii Media (aripa Intercontinental) va fi prezentată a patra ediţie a expoziţiei naţionale "Icoana - credinţă şi tradiţie", organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului.

Sala Media va găzdui pe 14 decembrie, în cadrul Centenarului Radu Beligan, o evocare şi o lansare de album, iar pe faţada TNB, în aceeaşi zi, va fi prezentat un video mapping. Din 14 decembrie şi până pe 21 decembrie, foaierul de la Sala Studio, etaj 1, va găzdui, tot în cadrul Centenarului Radu Beligan, o expoziţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel