Titus Corlățean: Să izbăvim generațiile viitoare de flagelul războiului. Astăzi vedem că umanitatea nu s-a vindecat
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: captura video
FOTO: captura video
Titus Corlățean, senator PSD, a vorbit despre drepturile omului și Carta ONU, în contextul conflictului din Gaza.

Titus Corlățean, senator PSD, fost ministru al Justiției, dar și al Afacerilor Externe, a vorbit în plenul Camerei Deputaților, unde Complexul Educațional Laude-Reut a organizat cea de-a 15-a ediție a 2Day Ambassador - Conferința Internațională despre Diplomație și Afaceri Globale pentru liceeni, la care a avut loc simularea procesului lui Adolf Eichmann, ofițer german responsabil cu implementarea ”Soluției Finale”. 

”Acest proiect  pe care Complexul Educațional Laude-Reut îl organizează și la care participă o serie de elevi din licee românești, dar și din Bulgaria și Israel, vreau să îi salut pe toți cei prezenți, cu o nuanță specială pentru cei 11 elevi veniți din Israel, care au trecut printr-o traumă pe care nu am putut-o crede că s-ar putea repeta în umanitate, pe 7 octombrie.

Acest proiect este deosebit, îl cunosc, am mai participat și în alți ani încercând să ajut la această cultură a dreptului internațional, a drepturilor omului și al promovării unor idealuri ale umanității, care să însemne, pe scurt, pace, securitate, cooperare, dar este și un proiect necesar.

Este un proiect necesar pentru că memoria Holocaustului nu trebuie doar evocată, așa cum o fac mulți dintre vorbitorii lumii, ci trebuie reîmprospătată și în special promovată în atenția tinerei generații, pentru că atunci puterile învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial, în 26 iunie 1945, au adoptat Carta ONU, Carta de la San Francisco, au adoptat-o având în vedere experiența umanității și trauma umanității în război și în special trauma legată de Holocaust”, a declarat Titus Corlățean de la pupitrul Camerei Deputaților.

Corlățean: Unde suntem la 79 de ani de la adoptarea Cartei ONU?

”Am adus cu mine Carta ONU, nu arată foarte bine, dar este Carta ONU pe care o folosesc de 30 de ani, începând cu anul în care împreună cu colegi ai Facultății de Drept a Universității din București am participat, și noi, la un proces simulat al universităților din întreaga lume, un proces simulat de drept internațional, între universitățile francofone, la Geneva. Atunci, Universitatea București a câștigat premiul de Cea mai bună universitate central est-europeană, promovând idealurile de drept internațional.

Uitându-mă în această dimineață, la această cartă, pe care o folosesc săptămânal, sunt profesor la universitate, predau drept internațional și predau drepturile omului.

Mă uitam încă o dată la preambul și la primele două articole. Decizia umanității după cel de-al Doilea Război Mondial și acesta a fost mesajul principal din preambul, scopurile urmărite de umanitate pe scurt trebuie să fie: să izbăvim generațiile viitoare de flagelul războiului, să ne reafirmăm credința în drepturile fundamentale ale omului, în demnitatea și valoarea persoanei umane. Să promovăm pacea, securitatea internațională, buna înțelegere”

Unde suntem la 79 de ani de la adoptarea Cartei ONU? Astăzi vedem că umanitatea nu s-a vindecat și că umanitatea nu a învățat pe deplin din lecțiile dureroase ale trecutului. Vedem că este posibil un 7 octombrie, în care oameni nevinovați, bărbați, femei, copii, sunt uciși, femeile sunt supuse unor constrângeri inimaginabile, copii sunt uciși, persoanele sunt răpite pentru simplul motiv că sunt evrei.

Acest lucru spune mult mai mult decât un act atroce de terorism. Acest lucru ne aduce aminte de un regim nazist și de asta este foarte important ceea ce faceți astăzi, trebuie să țină trează atenția umanității, să reîmprospăteze și, în special pentru tânăra generație, să aducă în memorie evenimentul acesta tragic al umanității, este vorba de Pagina neagră a Holocaustului, un proces simulat care să ne învețe, în același timp, cum să apărăm prin mijloace de drept internațional umanitatea de crime oribile și în același timp să ofere o speranță reală tinerei generații pentru ca astfel de lucruri, într-adevăr, să nu se mai repete”, a mai spus Titus Corlățean.

”O lege a solidarității României cu statul Israel”

”Ieri, la Senatul României, am avut onoarea să prezint, în numele Comisiei pentru Politică Externă un raport adoptat unanim în comisie, care a promovat în plenul Senatului un proiect de lege, pe care colegii, Silviu Vexler și Ovidiu Ganț, deputați, l-au promovat în Parlamentul României. O lege a solidarității României cu statul Israel.

Am susținut acest proiect de lege în plenul Senatului, și sunt bucuros să vă anunț că, ieri, Senatul României a adoptat în unanimitate de voturi acest proiect legislativ.

Iată că sunt speranțe, există resursă politică, dar este nevoie de voi, cei tineri, să duceți mai departe, mai bine decât au făcut-o actualii decidenți mondiali”, a concluzionat senatorul Titus Corlățean.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel