Titus Corlățean, alături de delegația de integrare europeană a Republicii Moldova
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu
Luni, 17 iunie 2024, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Comisiei pentru politică externă din Senatul României și delegații Comisiei de politică externă și integrare europeană. La întâlnire au participat mai mulți oficiali ale ambelor țări.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a avut luni, 17 iunie 2024, o întrevedere cu delegația parlamentară a Comisiei de politică externă și integrare europeană aflată în vizită oficială în România. Delegația parlamentară din Republica Moldova a fost condusă de președinta comisiei, Ina Coșeru și a fost compusă din Alina Dandara - secretarul comisiei, Mihail Druță, Vitalie Jacot, Mariana Lucrețeanu, membri ai comisiei.

Partea română a fost reprezentată la întrevedere și de senatorul Cristian Bordei, secretar al Comisiei pentru politică externă, senatorul Ion Prioteasa și directorul general al Departamentului pentru Relații cu Vecinătatea Estică din Ministerul Afacerilor Externe, Dan Iancu. Discuțiile au evidențiat relația privilegiată dintre România și Republica Moldova, având ca fundament comuniunea identității naționale și a limbii române și au pus accent pe procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și pe cooperarea bilaterală cu valențe strategice, precum proiectul de interconectare ale rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova, pachetele de asistență financiară oferite de Guvernul Român, proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport rutiere și feroviare.

De asemenea, a fost subliniată importanța sprijinului oferit de România în procesul de reformă în sistemul de învățământ din Republica Moldova și demersurile privind predarea și învățarea limbii române, în special în comunitățile locale unde se resimte obiectiv această necesitate. Președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean, a reiterat sprijinul României pentru administraţia Republicii Moldova în realizarea reformelor privind integrarea europeană și parcurgerii procesului de tranziție care implică o serie de transformări politice, economice şi sociale necesare aderării la Uniunea Europeană.

În context, a subliniat că România a asigurat și asigură în continuare sprijinul constant pentru demersul instituțiilor din Republica Moldova pentru implementarea “acquis”- ului comunitar. La rândul său, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, a exprimat aprecierea autorităților Republicii Moldova față de solidaritatea, susținerea și implicarea statului român pe parcursul acestui proces. De asemenea, a accentuat importanța continuării și aprofundării dialogului politic, a cooperării și dezvoltării continue a celor două țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel