Titus Corlățean, întrebare pentru liderii din Olanda și Austria: De ce se împiedică de România și nu se ating de Ungaria?
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Agerpres / Titus Corlățean
Foto Agerpres / Titus Corlățean
Senatorul PSD Titus Corlăţean a transmis un mesaj de la Reykjavik, unde se află pentru reuniunile Biroului și Comisiei Permanente ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

„Mă aflu în prezent la Reykjavik/ Islanda pentru reuniunile Biroului și Comisiei Permanente ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Organizația de la Strasbourg tocmai a decis, sub Președinția semestrială a Islandei, să organizeze al IV-lea Summit al Consiliului Europei în luna mai 2023, în capitala Islandei. Tema principală discutată în aceste zile, pentru pregătirea Summit-ului, este legată de miza uriașă de a nu permite impunitatea în dreptul internațional și, respectiv, stabilirea unui mecanism jurisdicțional internațional care să sancționeze crima de agresiune. În speță este vorba de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a scris, vineri, Titus Corlățean pe contul de Facebook.

În acest context, „grupurile politice europene și parlamentarii europeni prezenți la reuniunea de la Reykjavik au fost șocați să primească informația legată de "ruperea rândurilor" în familia euro-atlantică, prin vizita ministrului de externe al unui stat membru UE și NATO la Soci, în Federația Rusă, dar și de declarațiile făcute de acesta la fața locului. Este vorba de ministrul de externe al Ungariei. Și aceasta, într-un moment în care politica de distrugere totală aplicată de armata rusă în Ucraina continuă și produce efecte dramatice inclusiv în Republica Moldova”, a precizat Titus Corlăţean.

„Nu mă pot abține, în acest context, să nu întreb public liderii politici din Olanda și Austria, care se încăpățânează să blocheze aderarea României la Schengen, în ciuda rapoartelor pozitive ale inspecțiilor desfășurate în ultima perioadă în frontierele românești de către Comisia Europeană și diferite state membre UE, inclusiv Olanda, de ce se împiedică de România și nu se ating, nici măcar cu o declarație politică, fie ea și inhibată, de Ungaria, țară membră a Spațiului Schengen? Poate și pentru că Olanda a rupt rândurile statelor UE și NATO, cu ...derogări de la regimul de sancțiuni aplicate Rusiei (banii vorbesc, nu-i așa?) sau pentru că Austria a fost întotdeauna un partener economic de nădejde și un cap de pod al Rusiei? 

Dacă România ar fi avut Președinte sau decidenți politici care să știe ce au de făcut politic, am fi rezolvat demult problema, cu sau fără accent german în exprimare... Așa, ne târâm în continuare...”, a conchis Titus Corlăţean.

Citește și...

Titus Corlățean salută decizia Tribunalului de la Haga de a trage la răspundere Rusia pentru doborârea avionului Malaysia Airlines, în 2014, în Ucraina

Senatorul Titus Corlățean salută sentința de pe 17 noiembrie 2022, a Tribunalului districtual de la Haga, care stabilește răspunderea juridică a Federației Ruse, în baza Convenției Europene a Drepturilor Omului și a altor tratate internaționale, pentru doborârea deasupra Ucrainei de Est, la 17 iulie 2014, a avionului de pasageri Malaysia Airlines MH 17, care se deplasa de la Amsterdam la Kuala Lumpur. În acest context, instanța olandeză competentă a decis totodată condamnarea a doi cetățeni ruși și a unui cetățean ucrainean la detenție pe viață.

 Având în vedere suferințele intense și continue ale rudelor victimelor în cei opt ani care s-au scurs de la tragedia aviatică, Rezoluția APCE pe acest subiect a recomandat Curții Europene a Drepturilor Omului să soluționeze cu prioritate plângerile depuse de acești justițiabili.
 
Potrivit raportorului român, verdictul instanței olandeze face dreptate victimelor acestei tragedii aeriene și aduce consolare rudelor și prietenilor victimelor a căror durere a fost amplificată de atitudinea imorală a autorităților ruse care au încercat să ascundă adevărul și să propage retorici alternative întemeiate pe dovezi false.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel