Corlățean, despre un Guvern de uniune națională în pandemie. Mutarea PSD
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Senatorul Titus Corlăţean a fost întrebat dacă Guvernul are un dialog eficient cu Parlamentul în această perioadă marcată de noul coronavirus, dar și crede despre un Guvern de uniune națională.

„Cred că Guvernul ar fi trebuit de la bun început, de la momentul dezbaterilor din Plenul reunit al celor două Camere, în Parlament, pe marginea decretului de instituire a stării de urgență, pe marginea rapoartelor întocmite de Comisii, care conțineau un set de amendamente, propuneri, recomandări, să trateze foarte serios și să ia în considerare măcar o parte din solicitările Parlamentului. Cu titlu de excepție, constat că Guvernul preia selectiv – puține – din inițiativele pe care PSD le-a formulat în această perioadă, așa cum este cea legată de amânarea plății ratelor la bancă. Dar atunci când preia, nu ne supărăm că ar fi copy-paste... dacă ar fi un copy-paste integral. Preia însă prost aceste inițiative pe care noi le-am promovat și pe care le promovăm în continuare în Parlament. Acel tip de gândire depășită și economic de dobândă la dobândă, în cazul amânării plății ratelor la credite, înseamnă, de fapt, cămătărie. Chiar Guvernul a trebuit să renunțe și și-a retras ordonanța de urgență respectivă. Noi, astăzi, am votat proiectul de lege în Senat și îl trimitem mai departe la Camera Deputaților. E loc de mult mai bine în relația pe care Guvernul o are cu Parlamentul”, a spus, marți seară, Titus Corlățean pentru DCNews.

Mai departe, întrebat despre un Guvern de uniune națională, a răspuns astfel:

„Discuția este inutilă, pentru că președintele României, în februarie, încă era cu obsesia alegerilor anticipate. Domnia sa și PNL au insistat să aibă Guvernul domniilor lor, un Guvern PNL, chiar și atunci când, după moțiunea de cenzură promovată de PSD care a avut câștig de cauză, le-a fost aratată foarte clar că există o altă majoritate în Parlament. Nu au ținut cont de acest lucru. Dacă tot și-au dorit puterea absolută, au preluat-o.

Am înțeles că e nevoie un Guvern funcțional. Am făcut acest lucru în Parlament, deși nu eram deloc fericiți să dăm liberă circulație unui astfel de Guvern.

PNL-iștii ar fi trebuit să promoveze specialiști care să gestioneze în structura Guvernului și în combaterea efectelor pandemiei, deci în planul sănătății, și în plan economic. Ceea ce nu au făcut. Specialiști precum Streinu-Cercel, Rafila sau chiar Raed Arafat, pe poziție poate mai bună decât este în clipa de față. Ar fi fost niște lucruri pozitive în structura actualului Guvern.

Discuția privind un Guvern de uniune națională, în opinia mea, este o discuție depășită. Nu este de actualitate. Este și motivul pentru care noi, la nivelul Parlamentului, încercăm să compensăm jumătățile de măsură pe care le adoptă acest Guvern", a conchis Titus Corlățean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel